Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej, podle Babiše by ho měl koupit stát

Události: Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej (zdroj: ČT24)

Soukromý zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického roku Bartoňů z Dobenína. Stát, který má předkupní právo, by ho měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) koupit. Předseda vlády při pondělní návštěvě Královéhradeckého kraje jednal se zástupci Národního památkového ústavu a majitelů přímo na novoměstském zámku. K ceně, za jakou by stát mohl stavbu koupit, se nikdo z přítomných nevyjádřil.

„Pokud je to kulturní památka a dědictví našich předků, tak by bylo asi dobré, aby ho stát pořídil a nestalo se, že to někdo koupí soukromě a bude to nepřístupné pro veřejnost,“ prohlásil premiér Babiš.

Zámek je národní kulturní památkou. „Ministerstvu jsme doporučili, aby tento unikátní objekt, který nese významné vrstvy z 20. století od předních umělců této doby, zůstal v rukou státu,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Podle památkářů je zámek výjimečný hlavně kvůli interiérům. „Je to jediná přestavba zámeckého komplexu ve 20. století na našem území realizovaná architektem Dušanem Jurkovičem. V interiérech je zámek ve velmi dobrém stavu,“ přiblížila Goryczková.

Současným majitelem zámku je Joseph Michael Barton Dobenin, k prodeji ho vedou osobní důvody, řekl novinářům. Podle něj bude nejlepší pro zámek, když bude v rukou státu.

Předseda vlády uvedl, že jednání o případné koupi je iniciativou ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Na zámek ročně zavítá přes 20 tisíc lidí

Zámek v Novém Městě patří potomkům šlechtického rodu Bartoňů-Dobenínů. Nabízí dva prohlídkové okruhy a vstup do věže Máselnice. Ročně ho navštíví okolo 22 tisíc lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost.

Bartoňové z Dobenína jsou jedním z nejmladších šlechtických rodů, jsou původem z východních Čech. Do rytířského stavu byl v roce 1912 povýšen Josef Bartoň, který přijal šlechtický predikát „z Dobenína“, kterým se podepisovali také jeho synové a později vnuk Václav. V roce 1937 přijal Josef Bartoň svého syna Václava Bartoně-Dobenína (1902–1982) za spolumajitele.

Po roce 1948 přišli Bartoňové o veškerý majetek a Václav Bartoň s manželkou Danielou a se svými dvěma syny Václavem a Josefem emigroval, rodina nakonec našla azyl v Kanadě. V roce 1992 získal v restitucích zámek zpět mladší syn Václava Josef. V roce 2013 předal rodinný majetek, tedy i zámek, svému synovi Josephu Michaelu Bartonovi Dobeninovi.