Může to vzbuzovat podezření na korupční jednání, uvedla Benešová k nákupu pozemků soudce Ambruse

Policie prošetřuje soudce Erika Ambruse, a to kvůli nákupům pozemků, které měl pořídit výrazně pod tržní cenou. Na případ upozornil Český rozhlas. Soudce zdůvodňoval výhodnou koupi tím, že se znal s původním majitelem. Pozemky měl ale kupovat od dvou kontroverzních právníků. Případ řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Neshledávám v tom problém. Samozřejmě jsem to posuzoval, ale dospěl jsem k závěru, že kdybych neměl čisté svědomí, tak bych to nekoupil. Nebo nekoupil tak, abych mohl být vidět v katastru nemovitostí,“ řekl Ambrus v rozhovoru pro Radiožurnál.

„V tuto chvíli nemohu potvrzovat ani vyvracet žádná jména. Aktuálně je vedeno trestní řízení pro podezření, která souvisí s restitučními nároky v katastrálním území Přemyšlení a katastrálním území Praha-Ruzyně,“ uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prohlásila, že je situací znepokojena – prověření je podle ní na policii. Sama ale bude chtít mluvit se zástupci soudů.

„Tato zjištění samozřejmě mohou vzbuzovat podezření na korupční jednání. (…) Je to práce spíše pro orgány činné v trestním řízení, které jako jediné mohou důkladně prověřit z mého pohledu klíčovou otázku, zda předmětné jednání mohlo souviset s výkonem funkce soudce,“ napsala Benešová České televizi v SMS.

Tržní cena pozemků byla osmdesátkrát vyšší

Podle Radiožurnálu pracuje policie s tím, že cena byla přibližně osmdesátkrát nižší než cena tržní. Ambrus měl získat tři parcely o celkové rozloze jeden a půl hektaru a zaplatit za ně 260 tisíc korun. Podle policejních propočtů se ale tržní cena soudcova pozemku pohybovala okolo 20 milionů korun.

Ambrus zdůvodňoval neobvykle nízkou cenu tím, že se znal s původním majitelem Bohumilem Dvořáčkem, který pozemek zrestituoval od státu. Soudce mu totiž v minulosti s restitučním případem radil. A to v době, kdy byl ještě soudním asistentem, dokonce za Dvořáčka nahlížel do jeho restitučního spisu na pozemkovém úřadě.

„Vnímal jsem to tak, že to je ze známosti. Že jsme se znali a že jsem měl tuto možnost,“ vysvětloval Ambrus výhodnou koupi.

Soudce koupil pozemky od právníků

Ambrus ale nekoupil pozemky přímo od restituenta Dvořáčka, ale od dvou kontroverzních právníků. Jedním z nich je Milan Kučeřík, který je aktuálně stíhán za údajné ovlivňování soudců v kauze takzvané insolvenční mafie. Druhým je Jan Šafra, jenž zase v minulosti figuroval v jedné z kauz lobbisty Ivo Rittiga.

Restituent Dvořáček prodal pozemek těmto dvěma právníkům krátce poté, co ho získal od státu. V roce 2014 mu zaplatili 250 tisíc korun. Soudce Ambrus od nich pozemek koupil o rok později o deset tisíc korun dráž.