Letadlo na Tchaj-wan zaplněno. Podle Vystrčila je o cestu mezi podnikateli velký zájem

Zájem českých podnikatelů a výzkumných institucí o cestu na Tchaj-wan překročil kapacitu vládního letadla. ČTK a CNN Prima News to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který ve středu o své plánované cestě jednal s vedoucím Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v Česku Kche Liang-žuejem. Na schůzce šéf horní komory převzal i oficiální pozvání k návštěvě Tchaj-wanu, která se uskuteční od 30. srpna do 5. září.

„Spontánně přihlášených zájemců je více, než je kapacita letadla a bude muset být prováděn nějaký výběr. Věřím, že by se mohlo podařit naplnit to, že budeme mít s sebou dostatečně silnou jak podnikatelskou delegaci, tak delegaci, která se zabývá vědou, výzkumem a inovacemi,“ řekl Vystrčil.

V podnikatelské delegaci by podle něj měly být zastoupeny firmy, které už na Tchaj-wanu kontakty mají, ale také začínající podnikatelé i zástupci společností, které působí v nevýrobním sektoru.

Vystrčil počítá s tím, že by ho na cestě na Tchaj-wan doprovodilo dalších sedm senátorů. Podotkl, že i mezi členy Senátu je zájem o cestu větší, o konkrétních účastnících se proto bude muset teprve rozhodnout.

Cesta na Tchaj-wan je podle Vystrčila propagace Česka

Zástupci Senátu, kteří cestu organizují, jsou podle Vystrčila v kontaktu s příslušnými ministerstvy, aby zajistili koordinaci hospodářských a vědeckých aktivit s českou politikou. „Ta cesta není nic jiného než propagace České republiky v zahraničí a rozvíjení hospodářské, vědeckotechnické a kulturní spolupráce, a tudíž ten kontakt tady existuje,“ řekl.

Šéf Senátu dodal, že se nebrání dalším jednáním o cestě s vysokými ústavními činiteli, pokud o to budou mít zájem.

Proti cestě je prezident, premiér i ministr zahraničí

O tom, že Vystrčil navštíví Tchaj-wan, informoval minulý týden v úterý. Mezi důvody, proč by měl ostrovní stát navštívit, uváděl šéf Senátu například tlak Číny na to, aby se cesta neuskutečnila. Mimo jiné řekl, že Česko nemá „počítat groše“, ale dbát na hodnoty. Vystrčila podpořili například poslanci Pirátů, KDU-ČSL nebo ODS.

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan nedoporučili. Proti plánované cestě Čína ostře protestuje, Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. 

Cestu na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který nedávno zemřel. Kuberu před cestou varovalo čínské velvyslanectví dopisem, který tehdejší šéf Senátu obdržel na Hradě při setkání s prezidentem a předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Prezidentská kancelář dopis podpořila dvěma přípisy.