Stát a JCDecaux vstoupily do smírčího řízení. Kvůli smlouvě na reklamu hrozí miliardová arbitráž

Události: Stát a JCDecaux vstoupily do smírčího řízení (zdroj: ČT24)

Stát a společnost JCDecaux vstoupily do smírčího řízení kvůli hrozící miliardové arbitráži. Zahraniční firma se brání proti tomu, že jí pražský dopravní podnik vypověděl smlouvu na reklamu. Podle vedení hlavního města byl ale kontrakt neplatný. S tím protistrana nesouhlasí.

Ministerstvo financí má nyní na stole předžalobní výzvu, která je reakcí na zrušení 23 let staré smlouvy dopravního podniku se společností Rencar, kterou ovládá nadnárodní firma JCDecaux.

„V současné době běží standardní půlroční lhůta, která je určena k tomu, aby obě strany případně vyřešily spor cestou smíru,“ oznámil mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

„Chceme smlouvu buď obnovit, anebo zaplatit odškodné za to, že byla protiprávně vypovězena,“ uvedl mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka. Firma hrozí arbitráží o 40 milionů eur, tedy asi o miliardu korun.

Prvoinstanční soud platnost smlouvy zpochybnil

Magistrát tvrdí, že dopravní podnik hlavního města na smlouvě o pronájmu reklamních ploch v metru a na zastávkách MHD dlouhodobě prodělával. Prvoinstanční soud navíc zpochybnil platnost smlouvy. 

„Nevidíme tam žádné důvody, neshledáváme žádné argumenty právoplatnými a takto budeme i poskytovat veškerou součinnost českému státu,“ říká náměstek primátora Adam Scheinherr (za Praha sobě). Dopravní podnik trvá na tom, že smlouva s firmou Rencar je neplatná. Definitivně jasno bude poté, kdy verdikt vynese také odvolací soud.

Sama firma JCDecaux i její manažer Tomáš Tenzer čelí v současnosti u soudu obžalobě kvůli pronájmu reklamních ploch v Praze 1. „Manipulovali s veřejnou soutěží týkající se pronájmu nebytových prostor,“ tvrdí státní zástupce Jan Lelek.

Soud v těchto dnech dokončuje dokazování. Jako obžalovaný figuruje v kauze také bývalý radní Prahy 1 za ODS Michal Valenta. Podle obžaloby měl dostat od JCDecaux za její zvýhodnění 200 tisíc korun. Rozsudek je plánovaný na konec června.