Rath dostal v teplické věznici úlevy, na které neměl nárok, zjistilo šetření státního zastupitelství

Teplická věznice porušila předpisy, když odsouzenému exhejtmanovi Davidu Rathovi povolila nosit civilní oblečení a užívat vlastní matraci. Vyplývá to z šetření, které provedlo Nejvyšší státní zastupitelství. Kromě toho se úřad zaměřil na délku pobytu Ratha v přijímacím oddílu věznice. Možná podezření ale musí ještě došetřit.

„Ohledně držení a užívání civilního oblečení a vlastní zdravotní matrace odsouzeným byl porušen právní předpis,“ zní závěry Nejvyššího státního zastupitelství. Úřad tak potvrdil výsledek loňské kontroly ve věznici. Zda došlo k porušení předpisů například i u délky pobytu bývalého hejtmana v teplické věznici, ještě došetří státní zástupci z Ústí nad Labem.

„Přezkoumané spisové materiály sice obsahují indicie, z nichž podezření z porušení právního předpisu lze dovodit, ovšem toto porušení není řádně zadokumentováno,“ řekl České televizi mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Podle něj byly závěry dozorového státního zástupce předčasné.

Nejvyšší státní zastupitelství prověřovalo postup krajských a vrchních státních zástupců proto, že v lednu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v ČT uvedla, že teplická věznice nepostupovala vůči Rathovi podle platných pravidel.

Rath mohl podle zjištění kontroly nosit civilní kalhoty a ředitel věznice mu povolil zdravotní matraci, na což tou dobou údajně neměl nárok. Vězeňská služba se ředitele  zastala s tím, že matraci povolil z humánních důvodů a kalhoty byly určené pro výtvarný kroužek. 

Ředitel podle ní postupoval standardně, aby předešel možnému zhoršení zdravotního stavu vězně. „Rozhodl v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu,“ vysvětlovala v lednu mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Umístění do „lehčí“ káznice

Kritizováno bylo v minulosti i umístění exhejtmana do teplické věznice. Podle ústeckého krajského státního zastupitelství měl nastoupit do věznice s vyšším stupněm zabezpečení, což v Teplicích ještě tehdy nebylo. V polovině ledna generální ředitelství Vězeňské služby status káznice zvýšilo. 

Kauza Davida Ratha trvala dlouhou dobu. Odvolací Vrchní soud v Praze loni v červnu nakonec pravomocně uznal exhejtmana vinným z ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Snížil mu uložený trest z 8,5 roku na sedm let a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších skutků. V lednu byl Rath nepravomocně odsouzen i v druhé větvi korupční kauzy. Soud mu o rok prodloužil už pravomocně uložený trest, proti verdiktu se exhejtman odvolal.

Do vězení v Teplicích nastoupil Rath v říjnu 2019. Koncem letošního ledna pak byl převezen do ruzyňské nemocnice v Praze, kde si odpykávají trest i manželé Kottovi, kteří v jeho kauze rovněž fugurují.