Odměny náleží všem zdravotníkům, tvrdí odbory. Ministerstvo na ně chystá pět miliard korun

Události: Odměny náleží všem zdravotníkům, tvrdí odbory (zdroj: ČT24)

Odměny za dobu pandemie koronaviru náleží podle představitelů zdravotnických odborů všem zdravotníkům, nikoliv pouze těm, kteří se starali přímo o nakažené covidem-19. Měly by být podle nich odstupňované podle míry jejich ohrožení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v polovině dubna vyzval státní nemocnice, aby daly odměny zdravotníkům pečujícím o pacienty pozitivní na koronavirus.

„Na začátku pandemie chyběly ve všech nemocnicích osobní ochranné pomůcky. Lidé ohrožovali svoje rodiny. Někteří s nimi omezovali kontakt. Poslali děti k příbuzným, nevídali své rodiče. Setkávali se s pacienty, o kterých nevěděli, jestli jsou nakažení,“ zdůrazňuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle ministerstva zdravotnictví je klíčové, aby odměny dostali zejména ti, kdo pečovali přímo o nakažené. „Zdravotnictví však bude díky kompenzační vyhlášce a díky historicky nejvyššímu navýšení platby za státní pojištěnce významně finančně posíleno. Peníze budou rozděleny mezi všechny segmenty zdravotní péče. Ředitelé nemocnic budou mít dostatek finančních prostředků na odměny. Je na jejich rozhodnutí, jaké další zaměstnance odmění,“ tvrdí mluvčí resortu Gabriely Štěpányové. Podle odborů je ale ponechávání rozhodnutí na managementech nemocnic alibistické.

Šéf Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel dodává, že mezi nakaženými je zdravotníků zhruba deset procent. Podle dřívějšího vyjádření resortu zdravotnictví se ale většina nakazila mimo zaměstnání.

Ministerstvo doporučilo mimořádné odměny až 1500 korun za hodinu za práci v odběrovém stanu a ostatním pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu podle rizikovosti práce. Podle odborů v doporučené výši odměny vyplatily jen čtyři z dvanácti státních nemocnic.

„V průměru vypláceli asi 250 korun za hodinu,“ popisuje Žitníková. Média informovala o dopise lékařů z FN Brno, kteří dostali za hodinu 80 korun navíc. V regionech je podle Žitníkové situace ještě horší, odměny byly do 30 korun za hodinu.

Odbory považují za adekvátní odměny 45 tisíc korun pro pracovníky přímo na odděleních pečujících o nakažené, 30 tisíc korun pro všechny ostatní zdravotníky v nemocnicích a 20 tisíc korun pro ostatní zaměstnance nemocnic. Potřeba by podle nich bylo asi osm miliard, vyplacené by měly být formou přímé dotace. „Do budoucna je potřeba znovu otevřít jednání o platech. Pro rok 2021 je pro nás minimální navýšení o 10 procent, ideálně o 15 procent,“ avizuje Žitníková.

Ministerstvo na odměny chystá pět miliard korun

Ministr Vojtěch v úterý sdělil, že dostatek peněz na odměny má nemocnicím zajistit připravovaná kompenzační úhradová vyhláška. Tou ministerstvo nařídí platby zdravotním pojišťovnám, zohlední i výpadek péče, která nebyla v době epidemie provedena. Půjde celkem asi o 30,5 miliardy korun, na odměny zdravotníků by mělo jít asi pět miliard. Schůzku s odbory ministr podle mluvčí plánuje až poté, co bude schválený zákon potřebný pro vydání kompenzační vyhlášky.

Ve středu ministr prohlásil, že lékaři, sestry a sanitáři u lůžek intenzivní péče pacientů s covidem-19 dostanou 500 korun za hodinu, měsíčně asi 45 tisíc korun k platu navíc. U běžných lůžek půjde o 200 korun za hodinu, měsíčně asi 18 tisíc korun. Sestry v zařízeních sociálních služeb, kde se objevila nákaza, dostanou podle ministra 40 tisíc měsíčně a bez nákazy 10 tisíc korun měsíčně.

Podle odhadů by se měl systém veřejného zdravotního pojištění dostat na konci roku do schodku zhruba 60 miliard korun. Od července se má zvýšit o 500 korun měsíčně platba za státní pojištěnce, do konce roku půjde asi o 19,5 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny konstatovaly, že zapojí do letošních úhrad i rezervy ušetřené z posledních let. O úhradách pro příští rok se zástupci jednotlivých segmentů péče v současné době jednají.

Ministerstvo nařídilo nemocnicím omezit péči, která není nezbytná, v polovině března. Do běžného provozu se začaly postupně vracet po Velikonocích. Péči omezili také praktičtí lékaři a specialisté, pojišťovny jim kvůli epidemii zavedly nově úhradu za konzultaci s pacientem po telefonu nebo e-mailu.