Vláda projedná systém označující bezpečné země pro cestování, bez omezení by Češi mohli třeba do Chorvatska

Události: Vláda projedná systém cestování (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí projedná systém, který stanoví bezpečné státy. Mezi takzvané zelené země, do nichž by mohli Češi cestovat bez omezení, by vláda mohla zařadit i například Chorvatsko. Záhřeb už ve čtvrtek oznámil, že příjezd Čechů do svých prázdninových destinací nebude komplikovat. Například v tamním letovisku Crikvenici jsou hotely už připravené a čekají na první nápor turistů.

„Věřím, že to je další krok k tomu, abychom v polovině června s vybranými státy mohli plně otevřít hranice, mohli pustit třeba zahraniční turisty do některých regionů naší země, abychom podpořili cestovní ruch u nás,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vláda by podle něj mohla návrh odsouhlasit už v pondělí.

Ministerstvo plánuje zavést systém v podobě takzvaného semaforu. „V případě té zelené chceme umožnit cestování oběma směry, k nám i ven, bez testů, bez toho, aby bylo nutné uvádět jakýkoliv důvod, proč člověk cestuje do zahraničí,“ vysvětluje Petříček.

Vedle zelených zemí budou ale i oranžové a červené, u nich budou při návratu stále zachována různá omezení. Systém by měl být podle ministra dostatečně flexibilní. „Chtěli bychom, aby se vyvíjel v čase podle toho, jak se bude měnit epidemiologická situace ve světě,“ dodává Petříček.

Opozice se zavedením semaforu souhlasí. Například podle Starostů a nezávislých ale kabinet mohl s otevíráním hranic začít o něco dříve. „Důležitá je předvídatelnost, čitelnost, jasné určení nějakého termínu,“ oceňuje navrhovaný systém předseda hnutí Vít Rakušan.

Mezi takzvané zelené země chce vláda kromě některých našich sousedů zařadit i Chorvatsko. Záhřeb už ve čtvrtek oznámil, že země nebude komplikovat příjezd turistů z Česka do svých prázdninových destinací. Tamní přímořská letoviska, například Crikvenica, se už chystají na první turisty. Jejich příjezd se letos kvůli pandemii posunul, bežně by tam byla sezona v plném proudu.

Podle PR manažerky crikvenické turistické kanceláře Gordany Jelenovićové bývají touto dobou v Crikvenici už tisíce turistů, teď jich jsou jen stovky. „Na červenec, srpen a září nemáme zatím žádné zrušené rezervace. Takže doufáme, že sezona bude dobrá. Zatím mají návštěvníci –⁠ převážně Slovinci a Chorvaté –⁠ pro sebe prázdné pláže,“ popisuje.

Že zatím turisté nepřijeli, je poznat i večer, kdy v poloprázdných podnicích vysedávají hlavně místní, jako například Slaven Mišović s kamarádem. „Jde to pomalu, ne moc rychle,“ komentují návrat k normálnímu životu.

Podniky pořád dodržují hygienická opatření. Roušky sice nejsou povinné, u vchodu jsou ale dezinfekce, hosté sedí alespoň metr a půl od sebe a některé hotely zrušily podávání jídel formou bufetu. V Chorvatsku je momentálně přes dva tisíce případů nemoci covid-19. Všichni doufají, že se číslo s příjezdem turistů příliš nezvedne.

Některé kanceláře Chorvatsko vyškrtly

Pod heslem Enter Croatia lidé už teď ve vyhledávačích najdou on-line formulář, který mohou vyplnit ještě předtím, než se do Chorvatska vydají. Vyplní v něm jméno, místo ubytování a také kontakt na apartmán nebo hotel, který si vybrali, na hranicích se tak zdrží jen minimálně. Podobný formulář mohou vyplnit až na hranici, pak ovšem musí lidé počítat se zdržením.

Kromě cesty vlastním autem nabízejí některé cestovní kanceláře i autobusové nebo letecké zájezdy. Jiné naopak Chorvatsko z nabídky dočasně vyškrtly. Obnovit zájezdy chtějí, až bude jasné, jaké konkrétní služby budou moci turistům nabídnout.

„Nám jde o to, že chceme klienty jasně a nedvojsmyslně seznámit s novými podmínkami, aby věděli, co je reálně na dovolené čeká, jaké jsou eventuality a případná rizika,“ vysvětlují zástupci cestovní kanceláře Alexandria.

Větší poptávku po zájezdech do Chorvatska ale cestovní kanceláře i provozovatelé ubytování očekávají až po 8. červnu. Podle nich by zájmu prospělo, kdyby český stát přestal vyžadovat covidový test nebo karanténu po návratu z dovolené.