Telka Učí i po otevření škol. Odvysílala už 50 dílů

UčíTelka (zdroj: ČT)

Už padesát vysílacích školních dnů má za sebou projekt UčíTelka. Ve čtvrtek se vysílá 50. díl. Program, který vznikl kvůli mimořádnému uzavření škol, bude pokračovat až do 19. června. Česká televize pořad přihlásila na konferenci Evropské vysílací unie. Tam se každoročně nominují nejzajímavější formáty, které byly za uplynulý rok vyrobeny.

Už více než dva měsíce můžou žáci každé všední dopoledne sledovat pořad UčíTelka. Tento čtvrtek děti k televiznímu vyučování usedají už po padesáté. „Ty dva měsíce vytvořily podle mého soudu velmi silnou značku – rodiče i děti nám věří a opakovaně se spolu před obrazovkou pouští do češtiny, matematiky i dalších předmětů a aktivit,“ říká vedoucí projektu Luboš Rosí.

Podle tvůrců má pořad i více než dva měsíce od uvedení velmi slušnou sledovanost. „Stále se o ní mluví a diskutuje mezi lidmi, zkrátka UčíTelka rezonuje a žije a pomáhá dětem i rodičům,“ uvádí Jaroslav Faltýn, ředitel odboru předškolního a základního vzdělávání ministerstva školství. Rosí přidává i výsledky výzkumu o pořadu. „Osm z 10 diváků se shodlo, že pořad napomáhá vzdělávání doma. A taky – když lidé měli dle své spokojenosti náš pořad ohodnotit na škále 1 až 10, kde desítka je nejvyšší známka, tak nám vyšlo úžasné číslo 8,9.“ 

I přesto, že mají děti od 25. května možnost opět usednout do školních lavic, UčíTelka z televizních obrazovek učí dál. „To má dva důvody. Zaprvé ten, že si rodiče a děti na náš pořad zvykli a za druhé ten, že ne všechny děti ve škole budou. Proto by vůči nim nebylo fér s UčíTelkou skončit,“ objasňuje důvody pro pokračování Rosí.

Školní docházka bude až do konce června dobrovolná. Dominantní by podle ministerstva školství měla být stále výuka na dálku. „V něm sehrává UčíTelka významnou roli. Podle šetření České školní inspekce se stala nejvyužívanější podporou pro vzdělávání na dálku i u učitelů, ačkoliv primárně mířila na děti a jejich rodiče,“ doplnil Faltýn.

Poslední díl pořadu je naplánovaný na 19. června. Tou dobou bude mít odvysíláno už téměř dvě stě hodin výuky.

UčíTelky se vrátily do škol, své televizní děti ale budou učit dál

Většina z učitelů, kteří se podílejí na vysílání pořadu, pokračuje i nadále v televizní výuce. Zároveň se ale vrací i do svých škol. „Teď to bude hodně náročné, protože dopoledne máme výuku s dětmi, do toho přípravy na UčíTelku, vysílání a odpoledne ještě on-line výuku s těmi, co zůstaly doma. A udělat na vše přípravy bude hodně náročné,“ popisuje Tereza Čtvrtečková, která vyučuje češtinu pro prvňáky.

I sami učitelé svým žákům vysílání pořadu doporučují. „Já to využívám tak, že svým dětem napíšu, že nám se tohle téma hodí, pošlu jim odkazy a ať se na to podívají. Pro mě je to způsob, jak mají děti přímý kontakt s látkou,“ vysvětluje Markéta Grígeľová, která učí český jazyk pro pátou třídu.

Pořad UčíTelka letos chce také zamířit na EBU (European Broadcasting Union) Creative Forum. Na konferenci Evropské vysílací unie, do které patří evropské veřejnoprávní a komerční rozhlasové a televizní stanice, se každý rok představují nejzajímavější formáty.