Žáci se vrací do škol, hosté do hospod. Poslední velká vlna uvolnění je tady

Události: V Česku se výrazně uvolňují opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

V Česku se v pondělí opět výrazně uvolňují opatření proti šíření koronaviru. Do lavic se mohou vrátit žáci prvního stupně základních škol. Otevírají se vnitřní prostory restaurací a hotely nebo kempy. Konat se mohou hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob. Zpřístupněny budou vnitřní prostory hradů, zámků nebo zoologických zahrad, obnoví se provoz koupališť a bazénů. Povoleny jsou opět návštěvy v sociálních a zdravotnických zařízeních, ne všechny nemocnice to ale umožní. Platí také mírnější režim pro nošení roušek.

V pondělí končí povinnost zakrývat si venku dýchací cesty rouškou, respirátorem či šátkem. Neznamená to však, že se lidé mohou roušek nadobro zbavit, zatím je budou muset stále používat ve veřejné dopravě, na úřadech nebo v obchodech. Výjimky mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

Roušku by si lidé měli nasadit i venku, a to v případě, kdy se budou pohybovat v těsné blízkosti dalších osob, které nepatří do jejich rodiny. Češi si povinně zakrývají ústa a nos od 19. března, ve vnitřních prostorách by mohli roušky sundat koncem června.

„Všude venku platí povinnost nosit roušku, pokud se můžeme vyskytovat ve vzdálenosti do dvou metrů od jiných osob. Když je člověk schopen poodstoupit dál, může roušku sundat,“ upřesňuje rozvolnění epidemiolog Rastislav Maďar, který na ministerstvu zdravotnictví vede skupinu pro uvolňování opatření. V rozhovoru pro ČT mluvil také o postupném povolování hromadných akcí a dalších změnách.

Jaká hygienická opatření platí a jaká už ne? Na otázky diváků odpovídal epidemiolog Rastislav Maďar (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje na neustálou nutnost dodržování hygienických pravidel. „Ačkoliv nám pozitivní epidemiologická situace umožnila se zase o krok přiblížit životu před koronavirovou pandemií, musíme být stále důslední a dodržovat hygienická pravidla,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Do škol se vrací jen část žáků

Do škol se vrací jen část ze zhruba 563 tisíc mladších školáků. Docházka je totiž dobrovolná, zájem o ni museli rodiče školám nahlásit do pondělí 18. května. Někde se vrátí až 85 procent žáků, jinde jen kolem čtvrtiny.

Děti ve školách rozdělí do skupin maximálně po 15 žácích, do konce školního roku se už nemají měnit ani potkávat. Ve třídách děti nebudou muset mít roušky, pokud zachovají rozestupy alespoň 1,5 metru. Na chodbách, toaletách či v šatnách budou roušky povinné.

Restaurace zavřou v jedenáct, v noci mohou fungovat okénka

Také v restauracích bude nutné počítat s omezeními. Otevřeno budou moci mít od 06:00 do 23:00, mimo tuto dobu mohou fungovat výdejní okénka. Hosté i personál musí mít zakrytá ústa a nos, výjimka bude platit pro lidi u stolů při konzumaci jídla a pití, stoly musejí stát dál od sebe.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka tak některé restaurace, zejména ve vnitřní Praze, neotevřou vůbec, protože se jim to kvůli úbytku zahraniční i domácí klientely zatím nevyplatí. Konec omezení se vztahuje také na provoz stravovacích zařízení v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních.

Zcela otevřít mohou za přísných hygienických a bezpečnostních pravidel také tuzemské hotely, penziony, venkovní kempy a další ubytovací zařízení. Stále ale zatím chybí zahraniční klientela. Část tuzemských hotelů, především ve městech, proto podle Václava Stárka zůstane zavřená, větší zařízení zprovozní třeba jen část kapacity.

Události: Otevřít mohou sauny, bazény nebo koupaliště (zdroj: ČT24)

Do vody bez roušky, k bazénu s ní

Kapacita bude omezena také v bazénech a saunách. Některé provozy už oznámily, že nestíhají vše připravit a termín otevření odloží. Fungovat nesmí vodopády, divoké řeky, protiproudy. Dočasně zrušeny musejí být také saunové ceremoniály, ledové studny a krystalické ochlazení. Pobyt v sauně nebo plavání budou možné bez roušky, až k bazénu by ale lidé měli jít s ochranou úst a nosu.

Platí to i na venkovních koupalištích. „Pokud plavete nebo pokud jste na dece, tak můžete být bez roušky, pokud se pohybujete po areálu, tak byste měli mít roušku,“ ozřejmil vedoucí královéhradeckého koupaliště Flošna Jan Konvalinka.

UDÁLOSTI: Poprvé po vynucené přestávce otevřely také bazény (zdroj: ČT24)

Některé bazény zatím neobnovily provoz u atrakcí, které zakázané nejsou. V Plzni na Slovanech tak nefunguje vířivka, plavčíci totiž nevědí, jak by v ní mohli zajistit 1,5metrové rozestupy. Například na královéhradeckém koupališti se potom musí plavci smířit s tím, že je voda více dezinfikována – koncentrace chloru v ní je na samé hranici hygienických limitů. 

Provoz mohou v pondělí zahájit také rozmanité služby, při kterých je porušována integrita kůže. Češi tak budou moci vyrazit na tetování, piercing nebo permanentní make-up.

Návštěvy umožní jen polovina nemocnic

Návštěvy mohou od pondělí povolit nemocnice, reálně však příchod návštěvníků umožní jen zhruba každá druhá. Ze 125 nemocnic, které České televizi poskytly informace, povolí návštěvy 52 zařízení, částečně pak některá oddělení zpřístupní ještě dalších 13 nemocnic, 60 zůstane zavřených. Otevírat oddělení budou později podle epidemiologické situace.

Jednou z nemocnic, které od pondělí povolily návštěvy, je pražská Fakultní nemocnice na Vinohradech, zařízení má však svá pravidla. „Je potřeba oddělit pacienta s jeho návštěvou od ostatních pacientů. Předpokládáme, že návštěva by měla trvat maximálně 30 minut, protože máme limitovaný počet zástěn. Zavádíme objednávkový systém,“ řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Zavřená pro návštěvy zůstává naopak Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. „Pro nemocnici našeho typu není možné, abychom na pokojích, kde jsou třeba tři až čtyři pacienti, dávali mezi lůžka paravany nebo zástěny. To z technických a pravděpodobně i finančních hledisek není a nebylo možné,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Některé nemocnice mají dokonce jiná pravidla pro každé oddělení. Například zdravotnická zařízení na Zlínsku pouštějí návštěvy jenom k dětem nebo do porodnic.

Podle Vojtěcha už restrikce v nemocnicích nejsou nutné

Podle ministra zdravotnictví je ve většině oblastí zdržování zbytečné. „Očekával bych, že to bude víc nemocnic, protože celostátní epidemiologická situace je zkrátka dobrá,“ uvedl Vojtěch. „V současnosti potřebujeme dostat pacienty do nemocnic, a pokud budeme držet restriktivní opatření, tak i pacienti se budou bát do nemocnic jít,“ doplnil.

Události: V Česku jsou povoleny návštěvy v nemocnicích, některé však zůstávají uzavřené (zdroj: ČT24)

Výjimkou je situace v Moravskoslezském kraji kvůli ohnisku nákazy covidu-19, které se objevilo v Dole Darkov. Restrikce tak v regionu zatím zůstávají. Zákaz návštěv vydaný hejtmanem kraje platí pro všechna krajská zdravotnická a sociální zařízení zatím do 30. června. 

Jindé jsou od pondělka možné návštěvy v domovech pro seniory či osoby s postižením. Obnoví se s omezeními i provoz všech sociálních služeb, ale jenom pro klienty do 50 let. Pro všechny by pak měla zařízení sociálních služeb začít fungovat za měsíc 22. června.

Hrady a zámky zvou na výlety

Od pondělí je zrušeno také jedno z posledních omezení v dopravě, které zakazovalo provoz dosud nepovolených taxislužeb. V praxi však o velkou změnu nejde, většina taxislužeb, včetně těch alternativních, jezdila i dosud. Na šoféry s řádnou taxikářskou licencí se totiž zákaz nevztahoval.

Vedle vnitřních prostor hradů a zámků a dalších památek, zoologických, botanických a dendrologických zahrad se veřejnosti v pondělí otevírá také 14 jeskyní provozovaných Správou jeskyní ČR.

Od úterý 26. května chce Česko otevřít naprostou většinu hraničních přechodů. Ze stálých kontrol by se přešlo na namátkové a policie by působila dál od hranic. Dál ale bude platit povinnost předložit při vstupu do země negativní test na covid-19.

Další uvolnění opatření, například zvýšení počtu účastníků velkých akcí, je naplánováno na pondělí 8. června. V červnu by se také na základě dohod s dalšími zeměmi měla dále uvolňovat omezení při cestování do zahraničí.