Zemřela Zdena Tominová, „nepřítelkyně státu“ a mluvčí Charty 77

Zemřela spisovatelka a jedna z mluvčích disidentského hnutí Charta 77 Zdena Tominová. Bylo jí 79 let. Informaci přinesl web Lidovky.cz s odvoláním na syna Tominové, překladatele Marka Tomina. Ze strany komunistického režimu čelila rodina kvůli působení v disentu neustálé šikaně, která vyústila v odchod Tominových z Československa. V exilu ve Velké Británii Tominová mimo jiné pracovala pro BBC.

Prvními mluvčími Charty 77 se v roce 1977 stali bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik a pozdější prezident Václav Havel a filozof Jan Patočka. Zdena Tominová, která před podpisem Charty 77 pracovala jako tlumočnice, se mluvčí hnutí stala v únoru 1979 jako druhá žena po zpěvačce Martě Kubišové.

Kvůli spojení s disentem musela rodina čelit neustálému tlaku Státní bezpečnosti. Situace se ještě zhoršila, když manžel Zdeny Tominové, filozof Julius Tomin, začal v bytě rodiny na Letné pořádat filozofické semináře a zval na ně profesory a profesorky ze Západu.

Exil a práce pro BBC

Tominovi se proto rozhodli využít nabídky z Oxfordu na stáž pro Julia Tomina. V roce 1980 dostali Tominovi výjezdní doložku a i s dětmi odjeli do Velké Británie. Režim je poté zbavil občanství a neumožnil jim návrat do vlasti.

Zdena Tominová pracovala pro BBC a věnovala se psaní. Osudy vlastní rodiny po podpisu Charty zobrazila ve scénáři k Nepřátelům státu, snímek byl natočen roku 1981 ve Velké Británii. 

Julius Tomin v cizině přednášel na univerzitách. Po pádu komunismu se do vlasti natrvalo vrátili jen jejich synové. 

Ženy Charty 77: Zdena Tominová (zdroj: ČT24)