Bývalý pražský imám s odvoláním neuspěl. Za podporu terorismu si odsedí deset let

Události: Deset let pro Shehadeha (zdroj: ČT24)

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh si za pomoc k účasti na teroristické skupině a financování terorismu odpyká deset let ve vězení. Trest mu ve čtvrtek potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Shehadeh spolupracoval s teroristickou organizací, která operuje v Sýrii. Přes prostředníky jí několikrát poslal peníze.

Samer Shehadeh v listopadu 2016 pomohl svému bratrovi Omarovi odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později zajistil cestu i své švagrové Fátimě Hudkové.

Hudková byla odsouzena k šesti letům, zatímco Omarovi Shehadehovi uložil trestní senát jedenáctileté vězení. Oba manželé jsou ale stíháni jako uprchlí, Shehadeh v minulosti prohlásil, že se s nimi naposledy zkontaktoval v polovině roku 2018. Soud tak vynesl rozsudek v jejich nepřítomnosti.

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Nepovažuje to však za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Nerespektuji vaši legislativu,“ řekl Shehadeh

„Co se týče viny, nemáme nejmenších pochybností,“ prohlásil při odůvodnění verdiktu soudce Alexander Károlyi. Soud podle něj vycházel z přiznání Shehadeha, výpovědí svědků a ze záznamů konverzace trojice přes mobilní aplikace. „Ty důkazy jsou zcela neoddiskutovatelné,“ dodal.

Soud se vrátil i k námitkám, že se trestné činy účast na teroristické skupině a financování terorismu do trestního zákoníku dostaly až v roce 2017. Ani podle něj to ale neznamená, že by před tím jeho jednání nebylo trestné, pouze se kvalifikovalo jinak.

Shehadeh při vynášení rozsudku odmítl povstat. „Nerespektuji vaši legislativu,“ odůvodnil to. Podle něj je rozhodnutí českých soudů nepodstatné, protože se neřídí islámským právem šaría.

Podle státního zástupce Marka Bodláka svým chováním u hlavního i odvolacího jednání ukázal, jak si radikální islamisté představují soužití s většinovou společností. „Myslím, že se tím naprosto demaskoval,“ řekl novinářům žalobce.

Bodlák je s rozsudkem spokojen. Dovolání zváží obhájce Hudkové Juraj Koprda, který navrhoval pro svoji klientku zproštění obžaloby. „Rozhodnutí bylo očekávané,“ prohlásil. Advokáti Shehadeha a jeho bratra se k verdiktu nevyslovili.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.