Strach z odloučení a nákazy. Noví klienti raději do domovů pro seniory nepřicházeli, zařízením teď chybí peníze

Události: Noví klienti raději do domovů pro seniory nepřicházeli, zařízením teď chybí peníze (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní opatření v zařízeních pro seniory znamenají nejen to, že už dva měsíce nesmí lidé navštívit své blízké v domovech, ale zkomplikovaly se také příchody nových klientů. Tím se ale zařízením zastavily jejich příjmy a podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb může jít až o miliardovou ztrátu. Výpadek peněz a kompenzace teď organizace řešila s resortem práce a sociálních věcí.

Podle prezidenta asociace Jiřího Horeckého se výpadek příjmů dotkl všech domovů pro seniory v Česku a také denních stacionářů, které se musely kvůli epidemii a nařízení vlády úplně uzavřít. „Výpadky příjmů se nepohybují v desítkách, ale jednotkách stovek milionů korun. Došlo k výpadku nejen úhrad za ubytování, stravu, ale také příspěvků na péči nebo plateb ze zdravotních pojišťoven,“ shrnul.

Vláda zatím schválila na odměny v sociálních službách přes 5 milionů korun.  Asociace poskytovatelů sociálních služeb ovšem hodlá vyjednávat o dalších kompenzacích, a to s ministerstvem práce a sociálních věcí a s kraji.

Například v domově pro seniory Clementas v Mlékovicích mají 250 lůžek, neobsazených je teď 25 z nich. Kvůli epidemii ale přišli o třetinu nových klientů – i proto, že pětadvacet lůžek musel domov z nařízení vlády vyčlenit pro karanténu. Prázdná místa by se teď měla obsadit nejpozději během léta.

„Když přišla koronakrize, spadly nám příjmy prakticky na nulu. Troufla bych si říct, že jde o miliony korun v příjmech a ve výdajích to jsou statisíce korun za ochranné pomůcky,“ uvedla generální ředitelka domova v Mlékovicích Renata Prokešová.

Podle ní část klientů do domova nenastoupila kvůli tomu, že se jejich rodiny obávaly o bezpečnost blízkých. Další rodiny se podle ní bály několikaměsíčního odloučení. Zákaz návštěv v domovech má vláda podle předchozích plánů zrušit 25. května.