Požár haly v Polici neohrozí výrobu ani pracovní místa, slibuje spolumajitel firmy

Rozsáhlý požár, který zasáhl v noci z úterý na středu jednu z firem v Polici nad Metují na Náchodsku, dostali hasiči pod kontrolu po více než devíti hodinách. Škoda podle odhadů dosáhne 100 milionů korun. Výrobu firmy Hauk, která dodává díly například Škodě Auto, by ale oheň ohrozit neměl.

Hlášení o požáru hasiči dostali kolem půl třetí ráno. Při jejich příjezdu na místo už továrna naplno hořela, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

Dopoledne se zbortily stropy a střechy. „K hašení jsme museli nasadit především výškovou techniku. Na místě máme dva automobilové žebříky a plošinu. Především se od požáru snažíme ochránit okolní objekty,“ popisovala zásah mluvčí hasičů Martina Götzová.

Kolem poledne dostali hasiči oheň pod kontrolu. Pak začali rozebírat zborcené konstrukce a dohašovat jednotlivá ohniska. Předpokládají, že na místě budou zasahovat do nočních hodin.

Na likvidaci požáru nasadili postupně 16 jednotek s téměř stovkou mužů a 35 kusy techniky. „Zásah byl pro hasiče fyzicky velmi náročný a sáhli si při něm hodně hluboko. Trval dlouho a všichni museli pracovat v dýchacích přístrojích. Někteří stihli vydýchat i 16 tlakových lahví. To je extrémní počet,“ řekl řídící důstojník zásahu David Pouč. Jeden dobrovolný hasič se zranil, nadýchal se zplodin hoření.

Práci hasičům značně ztěžoval i komplikovaný přístup k požáru. „Vnitřní přístup byl omezený, takže hasiči museli na okolní střechy, kdy již jen výstupy a sestupy po žebřících jsou namáhavé,“ řekl velitel.

Podle spolumajitele a jednatele firmy Petra Hauka oheň zničil více než 100 let starou halu o rozloze asi 5 tisíc metrů čtverečních. Na objasnění příčin požáru pracuje policie spolu s hasiči.

Škodlivé látky ve vzduchu nenaměřili

Podle polického starosty Jiřího Berana vzplál tovární objekt v ulici 17. listopadu, který v minulosti patřil textilní společnosti Veba Broumov. Firma Hauk továrnu loni koupila a chystala v ní rozšíření výroby, řekl starosta. Hlavního areálu firmy Hauk, který je také v ulici 17. listopadu, se požár nijak nedotkl.

Radnice vydala rozhlasem lidem preventivní doporučení, aby nevětrali. „Naštěstí sloup dýmu jde nahoru a vítr jej odnáší mimo město do volné přírody,“ konstatuje starosta. Na místo požáru dorazila mobilní chemická laboratoř, která měří koncentraci zplodin v ovzduší v okolí místa požáru.

„Laboratoř žádné škodlivé látky v ovzduší nenaměřila a z místa odjela,“ upřesňuje mluvčí hasičů.

Kvůli požáru policie uzavřela silnici z Police nad Metují směrem na Bezděkov nad Metují. Řidiči se do Police nad Metují dostanou po hlavní silnici přes Velké Petrovice.

Události: Požár haly v Polici neohrozí výrobu ani pracovní místa, slibuje spolumajitel firmy (zdroj: ČT24)

Výroba ani pracovní místa v ohrožení nejsou

Firma Hauk, jejíž historie sahá do roku 1928, v minulých letech investovala do rozšíření výroby a svou produkci významně zvýšila. Ještě v roce 2014 byly její tržby těsně nad hranicí jedné miliardy korun. Předloni firma podle údajů z výroční zprávy zaměstnávala přes 340 kmenových pracovníků. Podle starosty Berana je firma největším zaměstnavatelem v Polici nad Metují a jejím okolí.

Halu, v níž hořelo, firma pořídila počátkem letošního roku v rámci rozšiřování své výroby. V části, kterou zachvátily plameny, uskladňovala výrobní materiály. Škoda na nich dosahuje 40 milionů korun, dalších 60 milionů je škoda na budově. 

Další výrobu firmy podle jejího jednatele a spolumajitele Petra Hauka požár neohrozí, protože plameny zachvátily sklad, nikoliv výrobu. „Dodavatelem sériových dílů (pro Škodu Auto) je horní závod, který požárem zasažen vůbec nebyl. Žádné dodávky nejsou ohroženy,“ ujišťuje Hauk a podotýká, že ohrožena nejsou ani pracovní místa.

Stomilionovou škodou se požár zařadil mezi čtyři největší požáry v novodobé historii Královéhradeckého kraje. V roce 2007 způsobil požár haly textilní továrny společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku škodu za 210 milionů korun. V roce 2012 oheň zničil část textilky Mileta v Hořicích se škodou 200 milionů korun. Požár přádelny firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku způsobil v roce 2010 škodu za 125 milionů korun.