Zemřel právník a někdejší politik Zdeněk Jičínský

UDÁLOSTI: Zemřel Zdeněk Jičínský, bylo mu 91 let (zdroj: ČT24)

V noci na čtvrtek zemřel právník, někdejší politik a signatář Charty 77 Zdeněk Jičínský, bylo mu 91 let. Potvrdili to předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a Jičínského syn Štěpán. Na přelomu 50. a 60. let byl Jičínský mimo jiné v komisi pro přípravu ústavy, po vyloučení z KSČ aktivně působil v disentu a v listopadu 1989 patřil mezi představitele Občanského fóra.

Rodák z Ostřešan na Pardubicku vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1954 nastoupil na Vysokou stranickou školu Ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ), na níž působil po následujících deset let. V roce 1964 se stal profesorem na pražské právnické fakultě a o čtyři roky později byl nakrátko zvolen poslancem.

V letech 1959 až 1960 byl Jičínský členem komise tehdejšího ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty pro přípravu nové ústavy. V roce 1968 působil také ve vládní odborné komisi pro přípravu federalizace Československa. 

Po potlačení pražského jara 1968 Jičínského vyloučili z KSČ a musel odejít i z právnické fakulty. V sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval jako právník v různých podnicích, mimo jiné pražské Mototechně. Zapojil se do disidentského hnutí a podepsal Chartu 77.

Pozdější aktivní člen československého helsinského výboru mimo jiné analyzoval právní poměry v Československu, své práce publikoval v samizdatu i exilových časopisech. Kvůli jedné ze zásilek exilové literatury byl obviněn a nucen ke spolupráci se Státní bezpečností, což odmítl. Jeho trestní stíhání pro podvracení republiky se táhlo řadu let, během kterých Jičínský mimo jiné organizoval pomoc dalším vězněným disidentům, definitivně skončilo až po listopadu 1989.

Klaus, Pithart a Jičínský o revoluci 1989 a 90. letech (zdroj: ČT24)

Po Sametové revoluci patřil mezi představitele Občanského fóra. Jeho tvář se objevila již 26. listopadu 1989 na setkání delegace Národní fronty a federální vlády vedené premiérem Ladislavem Adamcem se zástupci Občanského fóra v čele s Václavem Havlem.

V prosinci 1989 byl Jičínský kooptován do Sněmovny národů a stal se také členem vedení Federálního shromáždění, podílel se též na přípravě nové ústavy. Právník, který prosazoval myšlenky státní a ústavní kontinuity demokratických tradic české státnosti, se mimo jiné marně snažil o zachování československé federace. Argumentoval tím, že volby nedaly mandát k rozpadu státu, ale k jeho udržení.

V roce 1992 vstoupil do sociální demokracie, poslancem za tuto stranu byl poprvé zvolen o čtyři roky později. Členem dolní komory byl s přestávkou v letech 2002 a 2003 až do roku 2010, kdy již ze zdravotních důvodů nekandidoval. Většinou pracoval ve sněmovním ústavně-právním výboru.

Jičínský publikoval řadu textů z oblasti teorie státu a práva, ústavního práva a politologie. V říjnu 2014 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy I. stupně. 

Soustrast rodině vyjádřil premiér i další politici

Jičínský vstoupil do sociální demokracie téměř před třemi dekádami. „Zdeněk Jičínský byl jednou z hlavních postav porevoluční sociální demokracie v naší zemi a také jeden z největších odborníků na českou ústavu. Bude nám všem moc chybět,“ uvedl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Soustrast rodině vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pana profesora Zdeňka Jičínského jsem měl rád a vážil jsem si ho. Bude mi chybět,“ napsal.

„Smutná zpráva na prahu velkých svátků. Pan prezident vyjadřuje upřímnou soustrast rodině. Profesora Jičínského si nesmírně vážil, jak vyjádřil loni v osobním dopise k životnímu jubileu,“ uvedl na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že jej zpráva o Jičínského úmrtí zasáhla. „Znal jsem se s profesorem Jičínským 30 let. Diskutovali jsme spolu pořád, i nedávno jsme se domlouvali, že ho navštívím v Nymburce. Profesor Zdeněk Jičínský byl pro mě mimořádnou osobností české politiky. Rád bych na něm vyzvedl, že to byl člověk, který stejně jednal, jako myslel, a myslel pronikavě. I proto jsem s ním tak často diskutoval,“ uvedl.

„Vedl jsem s ním ve sněmovně ostré spory. Pozval mě na oslavu svých osmdesátin, kde na něj paján ve verších recitoval Valtr Komárek. Tak už si, pánové, zase spolu povídáte. Odpočívejte v pokoji, pane profesore,“ zavzpomínal předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Odešel další ze skvělých kolegů, kterých jsem si velmi vážila a naslouchala jim. Byl skvělý právník, politik a člověk, který neuhýbal a vždy mu šlo o to, aby se lidem v této zemi žilo lépe a aby právo nebylo trhací kalendář. Upřímnou soustrast rodině,“ uvedla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).