Zemanova cesta do Moskvy vyjde na víc než 600 tisíc

Ministerstvo zahraničí předložilo vládě návrh na proplacení prezidentovy cesty do Moskvy. Miloš Zeman se chce v ruské metropoli 9. května zúčastnit oslav 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Podle informací deníku Právo se náklady na prezidentovu cestu vyšplhají k 700 tisícům korun a hradní kancelář se o ně podělí se třemi ministerstvy.

Zeman bude jednou z mála hlav evropských států, které se moskevských oslav zúčastní, řada prezidentů pozvánku ruské činnosti na východě Ukrajiny odmítla. Premiér Bohuslav Sobotka ovšem už v polovině března prohlásil, že Zemanovu cestu do Moskvy nebude vláda nijak problematizovat. A ačkoli šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek řekl, že by osobně nechtěl přihlížet na Rudém náměstí defilé armády, která stojí za donbaským konfliktem, nyní vládě předkládá účet Zemanovy státní návštěvy Ruska – a doporučuje ho schválit.

Zeman má do Moskvy odletět 8. května odpoledne a vrátit se má druhý den večer nebo 10. května ráno. „V tuto chvíli nemám k dispozici podrobnější program kromě toho, že 8. května pan prezident uctí památku padlých u památníku na Vítkově, jmenuje nové generály a v odpoledních hodinách odletí do Moskvy, kde bude 9. května hlavní program,“ informuje tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle dokumentu z Černínského paláce, na nějž se odkazuje dnešní Právo, se náklady na prezidentův moskevský pobyt odhadují na 660 tisíc korun, nezahrnují ovšem částku na leteckou přepravu a na zajištění ochrany ústavních činitelů. O náklady se tak jako v jiných případech podělí prezidentská kancelář a ministerstvo zahraničí. Dosud neurčená cena přepravy vládním speciálem, jež obvykle tvoří největší výdaj, půjde z rozpočtu ministerstva obrany. Ochranku uhradí ministerstvo vnitra.

Lidovci i ODS jedním hlasem: Pane prezidente, zůstaňte doma

Prezidentská cesta čelí kritice ze strany pravicové opozice, poslankyně občanských demokratů Miroslava Němcová před nedávnem kabinetu navrhovala, aby cestu do Ruska Zemanovi neproplatil. „Rusko porušuje mezinárodní právo anexí a okupací Krymu a vměšováním se do záležitostí suverénního státu, jako je Ukrajina, a myslím si, že alespoň symbolicky by z naší strany mělo být dáno najevo, že toto nechceme tolerovat,“ říká.

Zeman ale spolu s vládou trvají na tom, že cesta do Moskvy nijak nesouvisí s východoukrajinským konfliktem; má uctít památku rudoarmějců, kteří padli na jaře 1945 při osvobozování Československa. Hlasité výhrady z vládních řad zaznívají jen od křesťanských demokratů, kteří vyzvali Zemana k tomu, aby svou misi přehodnotil. To ale Hrad odmítl.