Zemřeli další dva pacienti s koronavirem. Oba měli vážné zdravotní problémy

UDÁLOSTI: V Česku zemřel druhý pacient, který trpěl COVID-19 (zdroj: ČT24)

V Česku již zemřeli tři lidé, kteří trpěli nemocí COVID-19, dva z nich v úterý. Zatím poslední obětí je jedenasedmdesátiletá žena, která ležela ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) měla i další zdravotní problémy. Během dne zemřel také muž hospitalizovaný v Havířově. Měl pokročilou rakovinu. V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 1394 lidí, deset pacientů se uzdravilo.

  • V úterý zemřeli dva pacienti s koronavirem, celkem si onemocnění v Česku vyžádalo tři oběti. V zemi je 1394 potvrzených případů nákazy. Vyléčilo se osm lidí. Osmý uzdravený pacient v úterý opustil nemocnici v Prostějově.
  • Do Česka dorazil experimentální lék remdesivir. Americká firma Gilead ho poskytla zdarma. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze látku použije při léčbě pacienta v kritickém stavu.
  • Do Česka dorazily z Číny další ochranné pomůcky. V noci na pražské Letiště Václava Havla přivezlo druhé letadlo skupiny Smartwings 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů. Další zdravotnický materiál přiveze v úterý do Pardubic velkokapacitní letoun An-124 Ruslan. 
  • Vláda v pondělí prodloužila omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, do středy 1. dubna. Do stejného data ministři prodloužili také všechna dříve přijatá opatření.
  • Vláda rovněž rozhodla, že lidé starší 65 let budou mít nově pro nákupy ve větších obchodech s potravinami vyhrazený čas od 08:00 do 10:00. V obchodech do 500 metrů čtverečních omezení, které vyhlásil kabinet původně od minulého čtvrtka, platit nebude vůbec.
  • V úsporném režimu se v úterý sešli poslanci ke zrychlenému schvalování vládních předloh souvisejících s nynější krizí. Jde o změny v ošetřovném, o dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

První pacient s koronavirem zemřel v Česku v neděli, v úterý oznámil ministr zdravotnictví další dvě úmrtí. Zatím poslední pacientkou, která zemřela, je žena, která byla ve Všeobecné fakultní nemocnici od neděle. Podle Adama Vojtěcha přišla do nemocnice s problémem s dýcháním. Nebylo ale zprvu zjevné, že má COVID-19, protože trpěla chronickou obstrukční plicní nemocí. Měla také další zdravotní problémy.

Až v nemocnici vyšlo najevo, že se navíc nakazila koronavirem. „Bohužel se nakazila v rodině. Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou,“ zdůraznil šéf resortu zdravotnictví. Upřesnil, že se žena setkala s příbuznou, která dlouhodobě žila v Itálii a odtud přicestovala do Česka. Připustil však, že nemoc COVID-19 „spíše přitížila jejímu zdravotnímu stavu“.

Již dopoledne oznámil Vojtěch úmrtí muže v Havířově. „Pacient, ročník 1975, prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil,“ okomentoval ministr zdravotnictví druhé úmrtí.

„Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila,“ doplnila mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

Muž byl hospitalizován na infekčním oddělení na stanici připravené pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus.

„Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval, proto byl přeložen na k tomu účelu vytvořenou a komplexně vybavenou jednotku intenzivní péče, kterou jsme speciálně vyčlenili právě pro pacienty nakažené koronavirem s těžkým průběhem onemocnění,“ popsal ředitel nemocnice Norbert Schellong.

COVID-19 chytilo 1394 lidí, nově i zdravotníci z Bulovky

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Česku stoupl na 1394, od pondělního večera přibylo 107 dalších. Laboratoře v pondělí zvládly otestovat 2247 vzorků, přičemž analyzovat je může už 51 pracovišť.

Mezi nakaženými jsou i první zdravotníci z Nemocnice Na Bulovce, která byla na počátku místem, kde se koncentrovali první pacienti s novým typem koronaviru. Nyní na ní leží dvě desítky lidí se závažnějším průběhem nemoci. Podle informací ČT jde o lékaře z ortopedie a zdravotní sestru z neurologie.

„Jedná se o manželský pár ve středním věku, který je nyní v domácí izolaci. Lékař byl naposledy ve službě v pátek 20. března, sestra v úterý 17. března. Od soboty mají oba zdravotní potíže,“ sdělila nemocnice k nakaženým.

Mluvčí Bulovky Simona Krautová doplnila, že kolegové nemocného páru zůstanou v práci, pokud se u nich také neobjeví zdravotní obtíže. Budou používat respirátory.

Naopak v Novém Městě na Moravě je v karanténě část personálu z interny, kde se nemocí COVID-19 nakazila sestra. Chod oddělení podle mluvčí nemocnice Tamary Peckové zajišťuje personál, který se se sestrou nepotkal.

Experimentální remdesivir je v Česku, firma ho dodala zdarma

Vyléčit se v Česku podařilo už deseti lidem. Tři u nich prohlásili lékaři za zdravé v úterý. Byl mezi nimi i pacient propuštěný z prostějovské nemocnice. „Šestašedesátiletý muž strávil v nemocnici celkem deset dní. Po celou dobu hospitalizace měl pouze lehký průběh onemocnění,“ konstatuje mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Remdesvir
Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice

Do Česka také v úterý dorazil experimentální lék remdesivir, který Všeobecná fakultní nemocnice v Praze aplikuje při léčbě pacienta v kritickém stavu. Podle ředitele pracoviště Davida Feitla firma Gilead tuto dávku léku poskytla zdarma.

Ošetřující lékař Martin Balík upozorňuje, že při léčbě mohou nastat komplikace. „Ani zdaleka nemůžu říct, že zvítězíme. Oslava toho, že dorazil lék, je úžasná, ale opravdu bych vás radši informoval ve chvíli, kdy budeme mít jistotu, že to zvládneme,“ uvedl. 

Tisková konference VFN Praha k nově přijatému léku remdesivir (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška denní přírůstky nakažených klesají a zřejmě budou stagnovat. Je prý důvod pro mírný optimismus. „Počet pozitivních případů půjde nevyhnutelně nahoru, ale přejme si, abychom nešli zejména v seniorní populaci cestou italského scénáře,“ doplňuje Dušek.

Podle ředitele ÚZIS vyžaduje hospitalizaci zhruba desetina všech nemocných, intenzivní péči potom pětina z těchto deseti procent.

ÚZIS odhaduje, že ke konci března budou v Česku tři tisíce pacientů s koronavirem, na konci dubna by to mělo být 15 tisíc. „Je zbytečné se honit za každým pozitivním případem. Nevyhnutelně počet pozitivních případů dál poroste, je zbytečné na křivce hledat oploštění během dvanácti hodin. Nemoc je před námi a křivka nevyhnutelně každý den poroste. O našem úspěchu vypovídá, že uchráníme ohrožené skupiny obyvatel a nedojde k tlaku na akutní lůžkovou péči,“ zdůrazňuje Dušek.

Musíme hlavně ochránit staré a nemocné, populací koronavirus projde, shodli se experti (zdroj: ČT24)

Hromadné akce povolíme mezi posledními, předpokládá Vojtěch

Ministerstvo zdravotnictví chce po Velikonocích spustit takzvanou chytrou karanténu. Po souhlasu nakaženého bude možné zjistit díky datům z mobilů a platebních karet, kde přesně se v předcházejících dnech pohyboval. „Do tří dnů chceme vytipovat kontakty pozitivních, ty co nejrychleji otestovat a izolovat jejich kontakty. Místa, kde se vyskytovali, by se pak měla dezinfikovat,“ popisuje šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Zároveň chce stát rozšířit testování, protože se ukazuje, že COVID-19 mají i lidé, kteří nesplňují všechny stanovené podmínky – tedy že trpí horečkou, suchým kašlem a dušností. „Snížíme prahová kritéria. Systém musí být postaven tak, aby byl co nejcitlivější a zachytil co nejvíce možných případů,“ podotýká Prymula.

„Chceme nastartovat zejména běh průmyslu. Nepočítali jsme, že výrobu zastaví automobilový průmysl,“ dodává s tím, že chytrá karanténa umožní rozvolnit některá stávající opatření. Záměr omezit plošná opatření Prymula potvrdil i v úterý odpoledne po jednání Ústředního krizového štábu.

Resort zdravotnictví předpokládá, že jako jedny z posledních rozvolní opatření týkající se hromadných akcí, ale také otevření škol. „Pravděpodobně půjdeme zpětně, jak byla opatření zaváděna. Hromadné akce, kultura, koncerty a fotbalové zápasy budou jedny z posledních, které uvolníme,“ avizuje Vojtěch.

Náměstek ministra zdravotnictví Prymula v úterý také avizoval, že armáda bude mít řadu pravomocí, které jí umožní například koordinovat činnost krajských hygienických stanic. Zabezpečovat také bude transporty některých testovacích týmů.

Právě o posílení testovacích kapacit Ústřední krizový štáb jedná zejména s akademickými institucemi. „Uvažujeme i o tom, že bychom zcentralizovali proces vyšetřování vzorků tak, abychom měli data naprosto srovnatelná a přehledně k dispozici,“ doplňuje Prymula.

Předseda krizového štábu také řekl, že při distribuci ochranných pomůcek do regionů docházelo k porušování dohodnutých pravidel – do některých krajů se pomůcky nedostaly. Avizoval ale, že v tomto týdnu by letadla postupně měla zajistit dostatek materiálu – mimo jiné dopraví i 30 tisíc odběrových sad na testování z nosohltanu.

Tisková konference po jednání ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Roman Prymula zároveň vyzval veřejnost k tomu, aby používala venku především roušky. Varoval před respirátory s výdechovým ventilkem. Ty podle něj neslouží tomu, kvůli čemu byla povinnost zakrývat si tvář zavedena. Kdo takový respirátor má, chrání sice sebe, ale nikoli ostatní. 

Letecký most

V České republice nadále zůstává nedostatek zdravotních ochranných prostředků. Stát je nyní nakupuje v Číně, se kterou se dohodl na zprovoznění leteckého mostu, v jehož rámci se budou pomůcky převážet. Vedle Smartwings je do něj zapojena také letecká společnost China Eastern, její první letadlo přiletělo do Prahy v pátek, další v neděli. Letadla s ochrannými pomůckami by podle ministerstva vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů.

Společnost Smartwings má se státem smlouvu na vyslání celkem sedmi letadel. První dorazilo do Česka v pondělí zhruba hodinu po půlnoci, dovezlo milion roušek a další zdravotnický materiál. O přesném termínu dalších zatím jasno není, Smartwings však počítá s pravidelnými intervaly v následujícím období.

Letadla skupiny odletěla ve směru do Číny už ve čtvrtek po půlnoci, kvůli problémům se získáním potřebných povolení však musela čekat několik dní v Novosibirsku. První z letadel mohlo do Číny až v neděli.

Ministerstvo obrany využívá k přepravě zdravotnického materiálu velkokapacitní letoun Antonov An-124 Ruslan. První ze strojů dorazil do Česka už v sobotu, přivezl přes 100 tun zdravotnického materiálu. Další spoj, s kódovým označením Condor 2, odletěl v úterý na cestu z Šen-čenu do Pardubic. V cíli bude v noci na středu. Česko plánuje za nákupy zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

Česko také velkou zásilku ochranných pomůcek odeslalo. Itálii předalo 110 roušek jako náhradu za ty, které byly zabaveny ve skladu v Lovosicích, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Policie dále vyšetřuje, jak se původní pomůcky, u nichž se nakonec ukázalo, že měly být určeny na humanitární pomoc z Číny Itálii, dostaly do Česka.

Čína už není velmi rizikovým státem, USA nově ano

Kromě zdravotnického materiálu létají letadla z Česka také pro turisty, kteří uvízli v zahraničí. V úterý odpoledne se vrátilo 104 Čechů z Hurghady. Ve středu ráno budou doma i další evakuovaní letadly z Filipín, Hondurasu a Mexika.

Po návratu z některých zemí je povinná čtrnáctidenní domácí karanténa. Seznam rizikových států ale ministerstvo zdravotnictví v úterý změnilo. Vyřadilo z něj Čínu a Jižní Koreu – kam jsou také opět povolené lety. Nově ministerstvo na seznam zařadilo Austrálii, Izrael, Kanadu, Malajsii, Portugalsko a Spojené státy americké. 

Zeměmi s vysokým rizikem přenosu nákazy dále zůstávají Belgie, Dánsko, Francie, Itáli, Írán, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. 

Vláda prodloužila opatření, časy nakupování pro seniory opět změnila

Už v pondělí vláda prodloužila omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, do středy 1. dubna. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že do stejného data ministři prodloužili také všechna dříve přijatá opatření.

Kabinet rovněž rozhodl, že lidé starší 65 let budou mít od středy pro nákupy ve větších obchodech s potravinami vyhrazený čas od 08:00 do 10:00. V obchodech do 500 metrů čtverečních omezení, které vyhlásil kabinet původně od minulého čtvrtka,  nebude platit vůbec. Novinářům to po zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Čas vyhrazený pro seniory se již dvakrát měnil a poslední vyhlášená úprava způsobila v úterý v obchodech zmatky. Především se leckdo nedozvěděl o tom, že novinka platí až od středy. 

Vláda schválila také více peněz na platy zaměstnanců krajských hygienických stanic. Nejvíce se navýší prostředky na platy Hygienické stanici hlavního města Prahy, která obdrží o zhruba 11 milionů korun více, než plánoval návrh předchozí systemizace.

Finanční prostředky se navýší podle již schváleného návrhu i všem ostatním krajským hygienickým stanicím. Dostanou navíc o zhruba 770 tisíc až sedm milionů korun.

Peníze budou sloužit k „zajištění zvýšených osobních a provozních nákladů krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem“.

Přísná opatření komplikují přijímací zkoušky na vysoké školy

Jisté zatím kvůli koronaviru nejsou termíny přijímacích zkoušek na vysoké školy. Univerzita Karlova a Masarykova univerzita již avizovaly, že je posunou, jiné zatím vyčkávají na další vývoj. Zástupci vysokých škol nyní jednají s ministerstvem školství o úpravách v zákoně, které by jim bezproblémové změny v termínech zkoušek měly umožnit.

„My v tuto chvíli na rozdíl od toho, že zbytek semestru už se doučí v bezkontaktním režimu, tak pokud jde o přijímačky, ale i státnice, tak neumíme ještě přesně stanovit termín,“ připouští předseda České konference rektorů (ČKR) Petr Sklenička.

Problematická je podle něj legislativní překážka, která ukládá vysokým školám povinnost stanovit termíny přijímacích zkoušek se čtyřměsíčním předstihem. Rektoři chtějí toto ustanovení změnit tak, aby mohli vyhlásit zkoušky v kratší lhůtě. Podle Skleničky by měl být návrh hotov v řádu dnů.

Rektor odmítá, že by se zkoušky mohly dělat on-line, je proto nutné počkat na uvolnění současného režimu a také na maturity. „Myslím si, že se to trochu protáhne dál, ale je důležité, abychom se nenabourali do nového akademického roku. Abychom to zvládli maximálně během prázdnin,“ shrnuje Sklenička.

Sněmovna schvaluje zákony související s aktuální krizí

V úsporném režimu se v úterý sešli poslanci ke zrychlenému schvalování šestice vládních předloh souvisejících s nynější koronavirovou krizí. Jde o změny v ošetřovném, o dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit.

Sněmovna jedná také o prohloubení schodku letošního státního rozpočtu nebo o půlročním odpuštění minimálních záloh osobám samostatně výdělečně činným na zdravotní a sociální pojištění.

Poslanci v úvodu schůze potvrdili stav legislativní nouze. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) jej vyhlásil už minulý týden. Stav legislativní nouze umožňuje ve sněmovně zrychlené schvalování zákonů i za jediný den. Legislativní nouze má trvat po dobu nouzového stavu, který vyhlásila už dříve vláda.

Do sněmovny se z preventivních důvodů dostavil menší počet poslanců. Budova zůstane kvůli epidemii nového typu koronaviru pro veřejnost uzavřená. Omezen je také sněmovní personál.

Senát by mohl projednat předlohy už ve středu. Horní komora má za sebou už jednu schůzi bez účasti veřejnosti a v úsporném formátu, konala se minulý týden. Pokud návrhy zákonů schválí, dostane je k podpisu prezident Miloš Zeman.