Paruky z pravých vlasů pro onkologicky nemocné. S vizáží jim pomáhá spolek Nové háro

Události: Paruky pro onkologicky nemocné děti (zdroj: ČT24)

Spolek Nové háro už tři roky vyrábí paruky pro onkologicky nemocné děti a mladé lidi. Na vlásenky přitom shání pravé vlasy, které jsou dlouhé alespoň třicet centimetrů. Jen loni organizace předala nemocným na čtyřicet paruk.

Neziskovou organizaci Nové háro původně vybudovala Markéta Zagrapanová v roce 2017, když byla sama nemocná. Markéta Zagrapanová zemřela v lednu roku 2018, poté štafetu převzala její matka Lucie Staňková.

Vedení spolku pro ni přitom znamená způsob, jak uctít památku své dcery. „Zprvu jsem jí s tím moc nepomáhala, byla velmi svérázná. Na začátku hlavně řešila, jakým směrem bude ta materiální pomoc směřována,“ tvrdí Staňková, která je předsedkyní spolku a o tématu hovořila v pátečních Událostech, komentářích.

Podle ní se její dcera pro výrobu paruk rozhodla, protože věděla, jak je pro onkologicky nemocné pacienty těžké přijít o vlasy. „Jednou z prvních věcí, kterou pacient při prvním sdělení diagnózy zjistí, je to, že přijde o vlasy. My jim v podstatě vykompenzujeme handicap, který je na první pohled viditelný,“ popisuje Staňková.

Tvorba paruky zabere čtyři týdny

Cílovou skupinou organizace jsou děti, dospívající a mladí dospělí do 25 let. Jednou z nich byla i onkologicky nemocná Jana Ryšánková, které se na paruku složili fanoušci litvínovského hokejového týmu. „Už jednou jsem přišla o vlasy, ale nosila jsem šátek. Teď si chci svojí léčbou projít jako žena a budu k tomu přistupovat více s úsměvem,“ tvrdí Ryšánková.

Tvorba jedné paruky přitom zabere čtyři týdny, spolek celkově vyjde na 25 tisíc korun. Na stříhání vlasů by dárkyně měla přijít s umytými a přirozeně uschlými vlasy. Ty se poté rozdělí, zavážou gumičkami a posléze zastřihnou. Kadeřnice ostříhané dárkyni následně vytvoří účes a vlasy se předají neziskové organizaci.

Události, komentáře: Rozhovor s Lucií Staňkovou (zdroj: ČT24)

Cop musí být zdravý a měl by měřit alespoň třicet centimetrů, aby byla paruka co nejdelší. Kratší vlasy totiž vlásenkářka vyčeše a vyhodí. „V levé ruce mám vlásky a v druhé speciální háček. Metodou poutkování je pak naplétám do paruky,“ popisuje proces výroby vlásenkářka Alysia ze salonu Magdalena.