Odboru pro válečné veterány bude po odchodu Stehlíka šéfovat Karel Vávra

Odbor pro válečné veterány na ministerstvu obrany od dubna povede plukovník Karel Vávra, který vyhrál výběrové řízení. Oznámil to Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany. Místo ředitele odboru je volné po odchodu historika Eduarda Stehlíka, kterému na konci roku skončil závazek vojáka.

Ministerstvo obrany loni navrhlo, aby místo ředitele odboru od nového roku nově zastával civilista. Po kritice záměru od některých politiků ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) rozhodl, že v čele odboru i nadále zůstane voják. Zrušil i další plánované změny na odboru.

Stehlíkovi ministr navrhl prodloužení závazku, což by mu umožnilo na postu ředitele zůstat, historik ale nakonec odmítl a na konci února se stal ředitelem Památníku Lidice. Na místo ředitele odboru proto bylo vypsáno výběrové řízení. Podle Valy v něm uspěl Vávra, který na pozici nastoupí 1. dubna.

V čele odboru voják z povolání

Vala sdělil, že Vávra je vojákem z povolání od roku 1990. V letech 2003 až 2007 pracoval na generálním štábu armády a od roku 2008 až dosud působí na civilní části ministerstva obrany. Od roku 2015 je zástupcem ředitele Agentury profesního rozvoje a podpory aktivit. Vávra je válečným veteránem, v letech 1999 až 2000 se účastnil zahraniční mise SFOR v Bosně a Hercegovině.

„Práci odboru dlouhodobě sleduji a vážím si jí. Mým prvořadým úkolem je naplňování aktuální koncepce péče o válečné veterány,“ uvedl Vávra. „Svou pozornost chci také zaměřit na péči a další spolupráci s novodobými válečnými veterány, kteří již resort obrany opustili. Považuji za důležité, že naše republika na své veterány nezapomíná,“ dodal nadcházející ředitel.