Kauza sportovních dotací dospěla k obžalobám. Před soud půjde Pelta, Jansta i bývalá náměstkyně

Kauza nezákonné manipulace se sportovními dotacemi má pokračování, před soudem stane pětice obviněných. Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na exšéfa Fotbalové asociace (FAČR) Miroslava Peltu a bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Spolu s nimi půjde před soud předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, někdejší ředitel odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč. Obžaloba se týká i samotných organizací ČUS a FAČR.

Obvinění nezákonně ovlivňovali rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací. Podle kriminalistů se tak dopustili zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Státní zástupci zatím nechtějí krok komentovat. „Budeme se moci vyjádřit až poté, kdy budou o našem rozhodnutí informovány subjekty řízení,“ napsala ČTK šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Všech pět obžalovaných vinu odmítá. Proti obvinění si podali stížnosti, které však nejvyšší státní zastupitelství zamítlo jako nedůvodné.

Kauza veřejně odstartovala v květnu 2017, kdy při policejní razii bylo zadrženo několik sportovních funkcionářů. Zasahovalo se v sídle Fotbalové asociace na pražském Strahově, ale i na ministerstvu školství a na magistrátu.

Tři z pěti obviněných jsou ve vrcholných funkcích České unie sportu

Obžalovaný Miroslav Pelta má své zájmy v českém fotbale. Je majitelem prvoligového FK Jablonec a bývalým předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR). Vedle toho ještě zastává post místopředsedy České unie sportu (ČUS).

Předsedou ČUS je Miroslav Jansta, který navíc šéfuje České basketbalové federaci. Jan Boháč působí v ČUS jako generální sekretář. Zdeněk Bříza je 1. místopředsedou basketbalové federace. Problémy mu ale způsobilo jeho angažmá na odboru sportu v rámci ministerstva školství.

Organizace ČUS a FAČR také figurují v obžalobě pražského zastupitelství. Vedení FAČRu zpráva nepřekvapila: „Tento krok byl poměrně předvídatelný. Další postup v celé věci je tak nyní na nezávislém soudu, kde se, věříme, prokáže nevina asociace,“ řekl ČTK tiskový mluvčí FAČRu Michal Jurman.

Simona Kratochvílová se podle obžaloby dopustila protizákonného jednání v době, kdy byla náměstkyní na ministerstvu školství. Její nadřízenou tehdy byla sociální demokratka Kateřina Valachová, která kvůli kauze rezignovala.