Je snazší trestat hajlování než vydávání antisemitských knih jako Jedovatá houba, říká žalobce

Události, komentáře k prodeji materiálů s nacistickou tematikou (zdroj: ČT24)

Policie stále prošetřuje prodej antisemitských knih v internetových obchodech. Trestní oznámení kvůli titulu Jedovatá houba podala minulý týden Federace židovských obcí. Nacistické dílo pro děti z roku 1938, které vykresluje Židy jako špatné a prolhané, bylo k dostání hned v několika e-shopech. Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty je však posuzování trestnosti v podobných případech často komplikované.

„Nezbývá nám než respektovat judikaturu Nejvyššího soudu, který v případě Mein Kampfu, případně knihy Hitlerových projevů, konstatoval, že samotné vydávání symbolů, textů a nějakých materiálů historického nacismu – pokud není prokázáno, že cílem je propagace soudobého neonacistického hnutí, nebo jiného hnutí podněcujícího k nenávisti – tak není bez dalšího trestným činem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Lata.

Podotkl, že hnutí, jehož propagace je trestná, musí v tuto chvíli existovat. „Nemůže to být historické hnutí,“ zopakoval. U knih, jako je naposledy diskutovaná Jedovatá houba, je tedy podle něj třeba prokázat, že cílem vydavatelů není jenom vydávat historické materiály, ale podporovat a propagovat nyní existující hnutí – například tedy neonacismus.

To je však podle něj poměrně komplikované a někdy i časově náročné. „Někdy je paradoxně jednodušší potrestat v uvozovkách jednoduché hajlování než nějakou takovouto rozsáhlejší věc,“ uvedl.

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát se ale proti takovému náhledu na věc ohradil. „Mně se zdá, že vydávání antisemitské literatury nacistického Německa je zcela jistě atributem nacistického hnutí,“ uvedl. S takovým přístupem je podle něj možné založit v Česku muzem SS nebo muzeum Třetí říše, kde budou k dispozici historické materiály a bude obtížné prokázat, že je to propagace neonacismu. „Je to alibismus,“ uvedl. Zákony jsou podle něj dostatečné k tomu, aby to mohlo být právně vyhodnoceno.

Fakt, že jde o text z doby nacistického Německa, je podle něj naopak přitěžující okolností, myšlenky z té doby i dnes mohou inspirovat. Upozornil také, že antisemitismus v Evropě je v současnosti velice živý.

Na prodej věcí s nacistickou tematikou upozornil minulý týden i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Před sochu svatého Václava v Praze si přinesl nápis „Tohle svinstvo tady nechceme“ a u něj veřejně rozbil pětadvacet hrnků s podobiznami pohlavárů Třetí říše. Protestoval tak proti jejich prodeji vydavatelstvím Naše vojsko.

V pořadu Události, komentáře vysvětlil, že jeho cílem bylo vyvolat v první řadě veřejnou diskusi a má zadaný právní rozbor. Policie totiž podle něj v současnosti může jen obtížně na základě zákona zamezit prodeji podobných předmětů.

Happening hejtmana ocenil zástupce opozičního hnutí STAN Vít Rakušan. Připomněl zprávu o extremismu, podle které mají projevy nenávisti v české společnosti sofistikovanější formu. Také podle něj je třeba příslušné paragrafy upřesnit a zejména při výchově vést děti ke kritickému myšlení. Jako výukový materiál vnímá podobné knihy jen v případě, že k nim bude patřičný výklad. Bez něj jsou podle něj nesmírně nebezpečné.