Otcovskou dovolenou za dva roky využilo v Česku na 90 tisíc lidí. Nově se má prodloužit

Události ČT: Otcovskou dovolenou za dva roky využilo v Česku na 90 tisic lidí (zdroj: ČT24)

Už dva roky v Česku funguje takzvaná otcovská dovolená a dosud ji využilo přes devadesát tisíc lidí. Během šestinedělí můžou otcové nastoupit na sedmidenní placené volno hrazené z nemocenského pojištění. Do budoucna by ale dávka mohla doznat změn, mimo jiné by se mohla o několik dní prodloužit.

Podmínkou nároku na otcovskou je nemocenské pojištění. Z toho se pak vyplácí 70 procent takzvaného denního vyměřovacího základu. Čerpat se může v období šesti týdnů po narození dítěte a loni tuto možnost využilo skoro padesát tisíc lidí (dětí se ročně narodí víc než dvakrát tolik). Výdaje na dávku byly necelých 300 milionů.

U otců předčasně narozených dětí, které zůstávají delší dobu v nemocnici, ale může časový limit šesti týdnů způsobovat komplikace a část poslanců chce proto nyní lhůtu prodloužit i nad rámec šestinedělí. 

Minimálně deset dní

Změny se chystají i v dalších parametrech dávky; v současnosti je placená otcovská dovolená sedmidenní, do poloviny roku 2022 by se ale podle evropské směrnice měla prodloužit na alespoň deset dnů.

„Je to věc, která byla dohodnuta na úrovni Evropské unie a my budeme mít povinnost to překlopit do českého práva. Čím dříve se otcové zapojí do péče o děti, tím je pak harmoničtější a stabilnější vztah nejen s matkou, ale i s dítětem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Bylo by nešťastné, pokud by nám tato nová lhůta způsobila, že bychom neměli peníze na jiná opatření, které rodiny trápí. A to je zejména nedostupnost péče o nejmenší děti,“ reagovala místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Porovnání otcovské dovolené v roce 2018 a 2019
Zdroj: ČT24