Podezření na koronavirus v Česku se zatím nepotvrdilo, uvedla hlavní hygienička

V Praze se v úterý objevilo další podezření na wuchanský koronavirus. V Nemocnici Na Bulovce dopoledne hospitalizovali čínského turistu, který ochořel během pobytu v hotelu v Nuslích. Další podezření se objevilo v Pardubicích. Žádné z nich se však zatím nepotvrdilo, uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

„Všechny dosud testované vzorky jsou negativní, tedy i případ z Bulovky i Pardubice,“ uvedla hlavní hygienička v pořadu 90′ ČT24. V jednom případě zatím výsledky testu nejsou známy.

„Jediné výsledky, na které ještě čekáme, je Ostrava, kde byly doručeny do laboratoře pozdě, takže ty budou otestovány až během zítřejšího (středečního) dopoledne,“ doplnila. Jde o případ mladého muže, u kterého se objevilo podezření na nákazu.

Turisté z centrální Číny

Na Bulovku přivezli záchranáři z Nuslí šest Číňanů. Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové trpěli horečnatým onemocněním. Problematická byla kombinace nemoci s tím, odkud přicestovali.

„Přijeli jako turisté z centrální Číny,“ upřesnila mluvčí nemocnice Simona Krautová. Pět z nich ale lékaři obratem propustili – neviděli důvod k hospitalizaci nebo dalšímu testování. U jednoho si ale nejsou jisti, zda netrpí koronavirem. Číňan měl kašel, vyšší teplotu a také zažívací problémy. Zůstal proto v samostatném, ale běžném pokoji, zdravotníci přitom zdůraznili, že jde o preventivní opatření. „Koronavir není vysoce nakažlivá nemoc, bude na běžném oddělení,“ dodala mluvčí. 

Události: Lékaři v Česku testovali na koronavirus další pacienty (zdroj: ČT24)

Dívka na Opavsku ani muž v Uherském Hradišti koronavirus nemají

V Česku není žádný potvrzený případ koronaviru. Už v úterý odpoledne oznámilo ministerstvo zdravotnictví, že testy nepotvrdily toto onemocnění u muže ležícího v uherskohradišťské nemocnici. Pacient si před hospitalizací stěžoval na dýchací potíže. Lékařům řekl, že občas vykašlává krev.

Dopoledne lékaři také vyloučili, že by jím trpěla nezletilá Číňanka, která onemocněla během pobytu u příbuzných na Opavsku. Dostala kašel a horečku. Rodina zalarmovala infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě, testy ale podezření na výskyt koronaviru vyloučily.

Podle mluvčího Slezské nemocnice v Opavě Jiřího Krušiny příbuzní postupovali správně, když se obrátili na nemocnici. „Postup rodiny byl naprosto vzorový. Babička nevzala vnučku například na pohotovost či do čekárny, kde by bylo více pacientů. Kontaktovala odborníky, kteří následně reagovali tak, že kontaktovali epidemiologické centrum v Ostravě a kolegy z Prahy,“ podotkl.

Dítě zůstalo v domácí izolaci, kam za ním pro vzorky přišel speciální tým v oblecích. Dívce zatím lékaři nasadili léky proti horečce. Zároveň se nemocnice připravovala na její možnou hospitalizaci.

V Moravskoslezském kraji lékaři prověřují ještě jedno podezření na koronavirus. Jde o muže, který navštívil Čínu a od návratu má zdravotní problémy, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. 

Podezření se objevilo také v Pardubicích. Pacienta z Orlickoústecka převezli na infekční oddělení tamní nemocnice k vyšetření. „Přijel z Mexika. Má přiznaky infekční nákazy. I když koronavirus lékaři předběžně vyloučili, chtějí mít jistotu,“ informoval redaktor České televize Vlastimil Weiner. Ani toto podezření se nepotvrdilo. 

V minulých dnech vyloučili vědci, že by měla koronavirus žena hospitalizovaná v pražské Nemocnici Na Bulovce nebo čínský turista ležící v českobudějovické nemocnici.

Potvrzený případ nejblíže od českých hranic tak zůstává v Bavorsku – v pondělí byl oznámen v okrese Starnberg u Mnichova.

Podle pražského primátora i ministra je v ČR větším rizikem chřipka

O koronaviru se jednali i na pražském magistrátu. Vedení města se sešlo se zástupci záchranných složek, aby hovořili o opatřeních, která již platí či která by město mohlo zavést. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN/Spojené síly) je oficiálním informačním kanálem Prahy o všem, co s koronavirem souvisí, web bezpecnost.praha.eu. Jsou na něm „veškeré informace pro Pražany a návštěvníky Prahy, dostanou aktuální informace s koronavirem na území hlavního města“.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) však zdůraznil, že bezprostřední nebezpečí městu nehrozí a v Praze hrozí větší riziko nákazy chřipkou.

„Platí v zásadě běžná pravidla, to znamená dodržovat hygienická opatření a nezdržovat se na místech, kde je příliš mnoho kašlajících lidí,“ doporučil. Radní pro sociální politiku zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě) dodala, že všechny složky mají instrukce, jak se chovat. „V tento okamžik není důvod k obavám. Pražská hygienická stanice monitoruje situaci a myslím, že to má pod kontrolou,“ řekla.

Události: Opatření proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Koronavirem se zabývali na své schůzi i poslanci. Opozice chtěla na jednání zařadit mimořádný bod, což se jí neprosadilo. Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) chtěl slyšet například údaje o lůžkových kapacitách i kapacitách personálu a o počtu zdravotnických pomůcek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale vystoupil a ujistil, že stát riziko nepodceňuje.

„Opatření jsou dostatečná,“ řekl ministr. Zdůraznil však, že za mnohem větší problém považuje chřipková onemocnění. „Jsme na hraně epidemie,“ připomněl. Na chřipku podle něho letos zemřelo v Česku už dvanáct lidí. Podobně smýšlí také hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Ministr také upozornil, že Světová zdravotnická organizace dosud nedefinovala onemocnění koronavirem jako vysoce nakažlivou nemoc. Úmrtnost činí zhruba tři procenta.

Češi nakupují ve velkém ochranné pomůcky a léky, například ústní roušky jsou na řadě míst vyprodané. Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, si vyžádal již nejméně 106 mrtvých a přes čtyři tisíce nakažených.