Návaly kvůli rodičovskému příspěvku opadly, přišla už skoro polovina rodičů

Rodiče na úřadech práce (zdroj: ČT24)

Poprvé od začátku roku je situace na úřadech práce klidnější. Kvůli navýšení rodičovského příspěvku se na ně během ledna obrátilo už 40 % těch, kteří dávku čerpají. Na úřady se však obracejí i lidé, kteří mají dítě do čtyř let, ale částku už vyčerpali.

„My jsme tam byli se synem třikrát, protože tam bylo tak strašně narváno,“ říká o návštěvě úřadu práce matka tříletého Tomáše Jitka Bahníková. „Napotřetí jsme měli štěstí, šli jsme na řadu v podstatě okamžitě,“ dodává.

Rodiče si na úřady většinou přicházejí upravit měsíční dávky, aby stihli vyčerpat zvýšený rodičovský příspěvek. Na navýšení mají totiž nárok jen ti, kteří dávku nevyčerpali do konce loňského roku.

Na úřady práce ale míří i rodiče, kteří na navýšení nedosáhnou. To je případ i Jitky Bahníkové, dávku už nepobírá, na úřad se ale vydala i tak. Poslechla totiž radu právníků, aby měla v ruce důkaz o tom, že se peníze snažila získat, i když úřad její žádost zamítne. „Přišlo mi líto nebo škoda, že bych o těch 80 tisíc mohla přijít. Jak se říká, na ulici člověk ty peníze nenajde,“ vysvětluje Bahníková.

Teď bude čekat na rozhodnutí Ústavního soudu. Část senátorů se na něj totiž chce obrátit už příští týden, navýšení jen pro rodiny, které příspěvek stále čerpají, je podle nich nespravedlivé.

Celkem se na úřady práce kvůli rodičovskému příspěvku obrátilo přes 130 tisíc lidí. Dávky aktuálně čerpá zhruba 290 tisíc rodičů. Příspěvek vzrostl od 1. ledna o 80 tisíc korun rodinám s dětmi do čtyř let a o 120 tisíc korun u vícerčat s výjimkou rodin, které celou částku vyčerpaly před koncem minulého roku.