Nápor na úřady kvůli rodičovskému příspěvku nepolevuje

Události: Fronty před úřady kvůli změnám v rodičovském příspěvku dosud zcela nepolevily (zdroj: ČT24)

Zástupy lidí před úřady práce od začátku roku příliš nepolevily. Ve frontách čekají lidé, kteří si potřebují vyřídit žádost o změnu rodičovského příspěvku. Zatím o změnu měsíčního čerpání dávky požádala zhruba třetina rodičů. Situace se na úřadech sice mírně zklidnila, zájemci i tak ale musejí čekat. Jisté už také je, že se lednovým navýšením dávky bude zabývat Ústavní soud.

Úřady evidují za první polovinu ledna 97 560 žádostí o změnu měsíční výše rodičovského příspěvku. Dále obdržely 6396 žádostí o přisouzení dávky. Rodiče, kteří chtějí pobírat vyšší měsíční rodičovskou už od ledna, si mohou změnu příspěvku vyřídit až do konce měsíce. Dávka se jim vyplácí zpětně.

„Odbavení rodičů trvá v průměru několik desítek minut. V případě detailního projednávání se může doba mírně protáhnout,“ upozornila nedávno generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Celková rodičovská se zvedla 1. ledna z 220 tisíc na 300 tisíc korun a u vícerčat z 330 tisíc na 450 tisíc korun novým žadatelům i nynějším příjemcům. Měsíční částku si lidé mohou upravit jednou za tři měsíce. Nejvýše mohou pobírat příspěvek ve výši mateřské, tedy 70 procent základu příjmu. 

Ke změně měsíční dávky slouží formulář Volba výše rodičovského příspěvku. Vyplnit ho mohou lidé na úřadu práce. Možné je žádost poslat také přes datovou schránku, e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem nebo poštou. S elektronickým občanským průkazem je možné se přihlásit také přes www.eidentita.cz.

Navýšení rodičovské slíbila vláda v programovém prohlášení. Projednávání návrhu provázely spory v koalici i s opozicí. Novelu sněmovně vrátil se změnami Senát, dolní komora ho přehlasovala krátce před vánočními prázdninami. Lidovci plánují zákon napadnout u Ústavního soudu. Podle nich je diskriminační, když se přidání netýká všech rodin s dětmi do čtyř let.