Babiš: ČSSD buduje nezodpovědný stát, před volbami čekáme rozepře

Praha - ČSSD je zatížena svou kontroverzní minulostí a buduje rozdavačný a nezodpovědný stát. Paradoxně je to jedna ze stran, proti které hnutí ANO vlastně vzniklo. Těmito slovy se směrem ke svému koaličnímu partnerovi vyjádřil na sněmu hnutí ANO jeho předseda a ministr financí Andrej Babiš. Zároveň prý očekává určité problémy v rámci koalice před volbami v roce 2016. Jeho projev se stal terčem značné kritiky jak ze strany ČSSD, tak i koaličních lidovců. Babiš dnes před delegáty na pražském Chodově obhájil své předsednické křeslo, žádného protikandidáta neměl.

Babiš na sněmu uvedl, že jeho hnutí vzniklo kvůli politickým stranám, které prý neplnily 25 let po revoluci svoji úlohu a které nakonec stát řídily „kmotry přes milenku premiéra“. Jasně se přitom vymezil především proti koaliční sociální demokracii, která je podle něj klasickou velkou politickou stranou.

„Paradoxně jedna z těch, proti které jsme vlastně vznikli. Je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků. Tím si zavazuje své voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu,“ prohlásil šéf ANO s tím, že hnutí nebude podporovat ČSSD v budování rozhazovačného státu.

  • Andrej Babiš na tiskové konferenci: „Pokud by naše tradiční politické dobře fungovaly dobře, mohl bych hrát tenis nebo bych ještě teď byl v Karibiku. Není moje vina, jak to (s českou politikou v uplynulých letech) dopadlo. Vyjádřil jsem se velice kulantně a mírně.“

Sociální demokracie prý trvá na zvyšování korporátních daní nebo zavedení sektorové daně, což ale hnutí ANO odmítá. Babiš je přesvědčen, že ČR má nyní rozumnou míru zdanění. „Naší mantrou je daně nezvyšovat a přitom důsledně vybírat,“ podotkl. Babiš proto očekává, že se přístup koaličních partnerů bude zhoršovat s blížícími se krajskými volbami v příštím roce.

Babiš: Dnes bychom byli tvrdší

Koaliční vládnutí v sobě podle současného vicepremiéra skrývá určité problémy, řešením pro Česko by proto mohl být většinový volební systém. „Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazu. Samozřejmě není tomu tak,“ komentoval Babiš období před více než rokem, kdy ANO vyjednávalo o koalici s ČSSD a lidovci. Dnes by byl prý tvrdší.

Za naivní Babiš označil, aby ČSSD měla při podobném výsledku osm členů vlády a nominovala šéfa Legislativní rady vlády. Také měl prý trvat na transparentních tocích ve zdravotnictví. Za rok ve vládě má ale podle něj ANO více zkušeností, vědomostí a sebevědomí a nenechá se „mediálními hrátkami tlačit tam, kde by to bylo nevýhodné“.

Komentátor HN Jindřich Šídlo: „Je to politicky běžný útok na sociální demokracii. Stará česká pravice se stále ještě vzpamatovává a Andrej Babiš ví, že jeho hlavním politickým soupeřem jsou sociální demokraté – jenže s nimi vládne, což je poněkud nezvyklá situace. Bude to ale i rétorika příštích let.“

Politolog Zdeněk Zbořil: „V projevu bylo opakovaně špatně používáno zájmeno svůj, což je typické pro novináře, kteří se v blízkosti hnutí ANO pohybují. Stylisticky bylo jasně vidět, že to byl jazyk, který se nově vytvořil, že je médiem, které nyní bude dva tři roky používáno.“