Stát vyčíslil pokutu pro Arrivu. Za nedostatky vlaků bude chtít 670 tisíc korun

Ministerstvo dopravy vyčíslilo za nedostatky ve vlacích pokutu pro firmu Arriva na 670 tisíc korun. Informoval o tom ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) s tím, že další sankce budou za zpoždění nebo nevypravení vlaků. A pokud dopravce nebude dodržovat kvalitu služeb, hrozí ministerstvo i výpovědí smlouvy.

Arriva od poloviny loňského prosince jezdí na státem objednávaných linkách Praha–Tanvald, Kolín – Nový Bor, Praha–Rakovník a Praha–Písek – České Budějovice. Ministerstvo za měsíc provozu provedlo v jejich vlacích třiadvacet kontrol, od kterých odvíjí i avizovanou penalizaci. 

„Ředitele Arrivy Daniela Adamku jsem osobně informoval, že za zjištěné nedostatky ministerstvo vyčíslilo pokutu na 670 tisíc korun,“ napsal na Twitteru ministr dopravy Kremlík. „Sankce za zpoždění, nevypravení vlaků nebo nenavázání na další spoje budou následovat po dodání čtvrtletních výkazů.“

Na Facebooku ministr navíc uvedl, že je rozčarován z nepříliš povedeného zahájení provozu Arrivy na rychlíkových linkách. „Panu řediteli jsem jasně oznámil, že pokud nebudou cestujícím poskytovány řádné a kvalitní služby v souladu se smlouvou, bude muset ministerstvo zvážit výpověď smlouvy,“ napsal.

Arriva zatím oznámení o pokutě nekomentovala, nejprve se chce seznámit s písemným rozhodnutím.

Výhrady ministra zněly už v prosinci

Kremlík už koncem prosince oznámil, že problémy u rychlíkových linek Arrivy se zabývá ministerstvo i Drážní úřad; v minulosti resort vedle zpoždění a odřeknutí některých vlaků dopravce zaznamenal potíže s prodejem jízdenek ve stanicích nebo netopící soupravu.

Strojvedoucí této firmy také dvakrát nerespektovali návěstidlo s příkazem zastavit a výpravčí si opakovaně stěžovali na to, že se nemohou domluvit se strojvedoucími z ciziny. Arriva, která je dceřinou firmou německých drah Deutsche Bahn, na svém webu zveřejnila omluvu cestujícím.

Další sankce z regionů

Arrivě za problémy v železniční dopravě vyměřil pokutu už Liberecký kraj, vyčíslil ji na 815 tisíc korun. Vedle ministerstvem objednávaných vlaků Tanvald–Praha a Nový Bor – Kolín totiž v kraji zajišťuje i regionální spoje z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem. 

O sankcích vůči firmě bude v únoru rozhodovat i Zlínský kraj; v prvních dnech platnosti nového jízdního řádu zde nabírala část spojů zpoždění desítky minut, společnost řeší i problémy s odbavovacím systémem. Arriva na Zlínsku obsluhuje spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi.