Střelec z Brodu měl nový zbrojní průkaz jen měsíc, rodina tomu bránila

Muž, který v Uherském Brodě zabil osm lidí, získal nový zbrojní průkaz teprve před měsícem. Střelcova rodina se tomu s odkazem na jeho zdravotní stav snažila zabránit, ale neuspěla. Uvedl to starosta Patrik Kunčar s odvoláním na informace od útočníkova švagra. Už v únoru muže policie opět poslala na prohlídku k psychiatrovi. Podle střelcovy bývalé kolegyně se mohl mstít za posměšky na adresu nemocné manželky. Českému rozhlasu řekla, že muže musel k útoku někdo vyprovokovat. Restauraci Družba si zřejmě jako cíl svého útoku nevybral náhodou. Před tragédií údajně obcházel jednotlivé podniky ve městě a vytipovával si, kde bude nejvíc lidí. Na schodech jedné z restaurací se setkal i se starostou města.

Rodina útočníka se snažila vydání obnoveného zbrojního průkazu zabránit. „Byli prosit obvodního lékaře, ať mu nevydává souhlasné potvrzení, protože se jedná o psychicky labilního člověka a oni se cítí ohrožení,“ řekl České televizi starosta Patrik Kunčar. S odkazem na švagra střelce Kunčar také tvrdí, že muže pravidelně vyšetřovala policie. „Údajně se tam neustále jednalo o běžné přestupky proti občanskému soužití, nejrůznější verbální napadání. Pán si stěžoval, že tento člověk dlouhé roky despoticky týral a psychicky deptal svoji manželku… Zakázal ji sledovat televizi, neměla ani mobilní telefon a internet,“ dodal starosta.

Švagr si podle Kunčara stěžoval i na zásah policie v domě, kde vrah spolu s manželkou bydlel. Žena nechtěla v úterý večer policii pustit dovnitř, k večeru nakonec policie do bytu vnikla a ženu vyvedla. Švagr ale starostovi řekl, že měl celou dobu od domu klíče a venku stál i syn majitelky bytu. Policii prý nabízeli, že ji pustí dovnitř, ta to ale odmítla. „Následně v nočních hodinách proběhl zásah. Došlo k rozkopání většiny domovních dveří a rozbití několika oken. On byl znechucený, že policie neměla vůbec zájem o informace z jejich strany,“ řekl ČT starosta. Předpokládá, že postup policie bude předmětem vyšetřování.

Policie se na dnešní tiskové konferenci vyjádřila k tomu, jak útočník získal obnovený zbrojní průkaz: 

JAK DOSTAL VRAH OBNOVENÝ ZBROJNÍ PRŮKAZ?

Útočník měl zbrojní průkaz od roku 2000. 19. ledna si podal žádost o jeho prodloužení. „Doložil zdravotní posudek ze 14. ledna 2015, který jasně konstatuje, že je zdravotně způsobilý s jediným omezením, a to jsou brýle. Ze zákona o zbraních a střelivu jsme povinni provést ověření v informačních systémech policie a rejstříku trestů a zkoumat bezúhonnost této osoby. Muž žádný záznam neměl,“ uvedl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Podle Tkadlečka policie žádá o spolupráci i městský nebo obecní úřad. Jeho příslušné orgány koncem ledna rovněž potvrdily, že muž nemá žádné záznamy a splňuje tak podmínky. „Správní orgán tedy logicky postupoval v souladu se zákonem a vyhotovil znovu průkaz. Jmenovaný si ho již nestihl převzít,“ doplnil Tkadleček.

V únoru měl jít muž kvůli zbrani k lékaři i psychiatrovi

Situace se změnila na začátku února. „Na základě podnětu policejního oddělení Uherský Brod bylo kontaktováno naše specializované pracoviště. Získali jsme poznatky, na základě kterých jsme z naší iniciativy začali komunikovat s psychiatrem a ošetřujícím lékařem. Jmenovaný byl poté příslušnými lékaři vyzván, aby se dostavil na opětovné lékařské vyšetření. Příslušné podklady od lékařů jsme obdrželi 17. února a 18. února jsme jmenovanému zaslali dopis, který byl doručen 20. února, aby se znovu dostavil k lékařské prohlídce a dodal nový posudek. Toto už se nikdy nestane,“ uzavřel Tkadleček.

Střelcova manželka se léčila se schizofrenií a sousedi si na ni opakovaně stěžovali, protože v domě často hlasitě křičela. Údajně se proti ní měla sepisovat i petice. „Tři hodiny v kuse z balkonu hlučela a navíc sprostě. Za plotem stály děti a všechno to poslouchaly,“ popisovala její chování jedna ze sousedek. Podle místostarosty Jana Hrdého ale město žádnou petici neprojednávalo: „Pro nás i jméno pachatele je zcela neznámé. Zastupitelstvo nebo rada města se žádnými problémy nezabývaly. Nezbývá, než se podívat, zda zde byly nějaké výjezdy městské policie.“

Muž měl před útokem obejít několik hospod a vytipovával si, kde je nejvíc lidí

Paní Marie pracovala s útočníkem dvanáct let. Byl údržbář a všichni ho znali jako „hodného chlapa“. Střelbou se podle ní chtěl možná někomu pomstít. „Mohl střílet kdekoliv, ale on šel na Družbu, někoho hledal. Nejdřív tam šel, pak se vrátil a znovu tam šel… Někdo ho vyprovokoval. Spíš si myslím, že to byla nějaká pomsta někomu, údajně se mu vysmívali. On měl těžce nemocnou ženu, schizofreničku. Je to docela možné, byly tam prý problémy i se sousedy,“ řekla Českému rozhlasu.

Kunčar dnes serveru iDNES.cz zase řekl, že si nyní vybavuje, že na muže jen několik minut před útokem narazil ve dveřích jiné restaurace. Podle jeho zdrojů obešel před útokem dokonce několik hospod: „S mými kolegy jsme jej potkali ve dveřích restaurace v Domě kultury. Byl to starší, prošedivělý pán s deštníkem a igelitkou.“ Informaci má Kunčar údajně z více zdrojů. „I obsluha restaurace mi potvrdila, že se tam takový člověk pohyboval. Čekal tam, ale když tam nebyli lidé, zamířil jinam,“ dodal. Policie to nevyloučila, zatím ale takové informace nemá.

Záchranáři odvádí z bytu střelcovu manželku
Zdroj: ČT24

Sám útočník psychiatra nenavštěvoval a podle sousedů dům téměř neopouštěl, v okolí ho nikdo neznal. Do Uherského Brodu se manželé přestěhovali z nedalekého Vlčnova. Otec útočníka pracoval ve zbrojovce, ke zbraním tak měl vztah odmala. Pracoval v nábytkářské firmě jako elektrikář, ta ale ukončila v 90. letech výrobu. Od roku 2002 byl bez práce. Podle kriminalistů mohla být dlouhodobá nezaměstnanost také jedním z možných motivů střelby.

Na rekonstrukci úterní tragédie se můžete podívat zde.

Vrahova manželka je od středy v psychiatrické léčebně, sousedé ze sídliště Olšava se jejího návratu domů obávají. Policii se ji zatím vyslechnout nepodařilo. „Mluvili jsme s ní, nicméně s ohledem na její psychický stav se zatím nedá hovořit o zcela úplném procesním výslechu. Žila ale s pachatelem ve společné domácnosti a může být jedním z klíčů, které mohou objasnit motivaci tohoto šíleného skutku,“ řekl ve středu státní zástupce Roman Kafka.

Celé město se teď vyrovnává s následky tragédie, příbuzným obětí jsou k dispozici i psychologové a také nepřetržitá bezplatná linka. Na podporu rodinám obětí Uherský Brod vyhlásil veřejnou sbírku. Finanční příspěvky mohou lidé posílat na číslo účtu6373262/0800 nebo předávat v hotovosti na pokladně městského úřadu.

63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Všichni mrtví byli ze Zlínského kraje. Štáb ČT natáčel se Zdeňkem Koníčkem, který ztratil při tragédii svého bratrance i dalšího kamaráda.

Na tragédii budou dlouho vzpomínat i záchranáři, kteří už bohužel na místě nemohli nikomu pomoci. „Do budovy vstupujete s tím, že budete někoho zachraňovat. Pro nás to byla bezmoc, když víte, že už nemůžete pomoci. Pro záchranáře je nejhorší, co může zažít, když už není koho zachraňovat,“ řekl ČT náměstek ředitele záchranné služby Zlínského kraje Dorián Pfeifer, který v restauraci sám zasahoval.