„Momentálně není k dispozici.“ Lékárny čelí výpadkům některých léků

Události: Pacienti v Česku se potýkají s výpadky léků (zdroj: ČT24)

Pacienti v Česku se občas potýkají s výpadky léků. Chybí třeba prášky pro diabetiky nebo alergiky. Jen od začátku roku došlo podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) k přerušení dodávek u víc než osmdesáti přípravků.

V poslední době se výpadky týkají především některých léků na štítnou žlázu, alergii nebo bolesti. Pro ty si nedávno přišla například Miroslava Růžičková – lékařka je předepsala její matce.

„Je to už druhý lék, který nebyl. Nechali jsme si napsat jiné léky na recept, zjistili jsme, že opět nejsou. Tak nám paní lékárnice dala náhradu,“ vylíčila Miroslava Růžičková. 

Ne vždy je ale možné pacientovi vydat jiný medikament. „I u těch nahraditelných léků musíme někdy respektovat, že je pacient nechce. Může to být i z důvodu alergie na některé pomocné látky,“ popsala lékárnice a mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. 

Náhradní lék navíc může vyvolávat jiné vedlejší účinky a ne každý přípravek lze vyměnit za jiný.   

Podle průzkumu České lékárnické komory každý třetí člověk v posledním roce svůj lék nesehnal, a musel tak k lékaři pro jiný předpis.

Problémům čelí i nemocniční lékárny

S problémy se přitom nepotýkají jen běžné, ale i nemocniční lékárny. Například Ludovít Iličič bude muset ve dvaosmdesáti letech kvůli nedostupnosti léčivé látky postoupit další zákrok. Loni v srpnu mu doktoři vyoperovali nádor močového měchýře.

„Na základě operace mi bylo předepsáno šest nálevů do měchýře. Po prvním nálevu nám bylo sděleno, že není přípravek mitomycin, který do něj dávají,“ popsal Ludovít Iličič.  Daná látka přitom v Česku podle některých nemocnic chybí dlouhodobě a nedá se nahradit. 

Podle lékárníků mohou za tuto situaci problémy ve výrobě, ale i nízké pokuty. Ty může Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uložit výrobci za výpadek, na který včas neupozorní. Instituce se odmítla vyjádřit. Její ředitelka ale už dříve řekla, že účinnější než sankce je dohoda s výrobcem.