Lékárníci budou zaznamenávat pozdní dodávky léků. Stát podle nich na výpadky nereaguje

Lékárníci připravují žalobu. V nabídce podle nich chybí 93 medikamentů (zdroj: ČT24)

Lékárnická komora vyzvala své členy, aby nahlásili všechny případy, kdy Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) netrestal pozdní dodání léků. SÚKL se brání, že je zákon nevymahatelný. Ministerstvo zdravotnictví přišlo i s myšlenkou přenesení odpovědnosti z distributorů na výrobce, lékárníci se však obávají, že se tak problém jen znásobí.

Resort tak reagoval na stížnosti České lékárnické komory, podle níž se ve velkém porušuje ustanovení nařizující dodat léčiva do dvou dnů od objednávky. Nově by zodpovědnost za dodávku léků přešla na výrobce. K tomu je však lékárnická profesní organizace velmi skeptická.

„V současné době není SÚKL schopen vymáhat od čtyř distributorů. Jak bude vymáhat od několika stovek firem,“ podotkl Martin Kopecký z Grémia majitelů lékáren. Od prosince 2017 podle něj grémium lékárnické komory eviduje kolem 800 podnětů na nedodání léků.

Samotný SÚKL již v sobotu, kdy lékárnická komora na svém sjezdu ohlásila přípravu žaloby kvůli zpožděným dodávkám léků, upozornil, že na distributory nemá dostatečné páky. „V gesci SÚKL není zajištění dostupnosti léčiv. Nemůžeme přinutit farmaceutickou společnost, aby přerušené nebo ukončené dodávky k nějakému datu obnovila. Ustanovení v zákoně týkající se povinnosti dodávek je právně nevymahatelné,“ uvedla mluvčí ústavu Barbora Peterová. Míní, že by SÚKL „pravděpodobně prohrál“ případnou žalobu, které by mohl čelit, kdyby za zpoždění uložil pokutu.

Prezident lékárnické komory: Dostupnost léků se týká všech pacientů v lékárnách (zdroj: ČT24)

Předseda České lékárnické komory Lubomír Chudoba reagoval výzvou členům, aby dokumentovali konkrétní případy, kdy jim objednané léky ve dvoudenní lhůtě nepřijdou a SÚKL nereaguje. „Na našich webových stránkách pro lékárníky bude zveřejněna výzva, kterou už připravili právníci. Souvisí s přípravou správní žaloby na Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ řekl Chudoba. 

Lékárny budou ověřovat pravost léků. Zatím ale netuší jak

Vedení lékárnické profesní organizace kritizuje státní orgány také kvůli připravovanému opatření na kontrolu pravosti léčiv. Od února by měly lékárny ověřovat, zda konkrétní přípravek není padělek, načtením kódu léku, kterým se pak ověří jeho pravost v databázi výrobců. Podle komory však lékárníci zatím netuší, co přesně budou muset dělat.

„Musíme vědět, jak si státní správa představuje procedury, pokud bude podezření, že jde o padělek. Potřebujeme to i pro naše softwarové firmy, které musí postupy implementovat do lékárenských programů,“ vysvětlil Chudoba. Lékárníci také žádají od pojišťoven peníze za to, že budou muset kvůli kontrolám změnit software a nakoupit nové čtečky kódů.

Ministertsvo zdravotnictví pokládá problém kontroly medikamentů za vážný. Podle předlohy resortu nejsou sice zatím falešné léky přímo v lékárnách v EU časté, ale riziko roste. „Padělané léčivé přípravky, které by se k pacientům dostaly prostřednictvím legálního dodavatelského řetězce, představují riziko pro lidské zdraví a mohou rovněž vést ke snížení důvěry pacientů v legální dodavatelský řetězec, poskytovatele zdravotní péče a zdravotní systém,“ píše se v dokumentu ministerstva.