Ani zima nezastavila přemnožené hraboše. Škody zemědělcům narůstají

Hlodavci působí problémy na polích i v zimě. Ministerstvo zemědělství odhaduje škody na dvě miliardy. S ministerstvem životního prostředí se ale nemůže dohodnout na způsobu likvidace škůdce. Přemnoženou populaci by pomohl snížit dlouhodobý déšť, nebo mráz.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) dělal v prosinci monitoring hrabošů. A zjistil, že jsou stále přemnožení. A navíc jich přibývá.

Může za to teplé počasí. „Stav hraboše je nad prahem škodlivosti, to znamená nad hranicí, kdy už dochází k hospodářským škodám. Je to od Moravy přes severní Čechy až po Plzeňsko,“ řekl ředitel Odboru zdraví rostlin ÚKZÚZ Jakub Beránek.

Na poli mají až tři tisíce děr na hektar

Nejvyšší výskyt, a tedy největší problém, je na Moravě a v části Vysočiny. „Podle našich výpočtů už máme kalamitu, to znamená tři tisíce děr na hektar. Už jsme samozřejmě požádali o aplikaci jedu do děr, budeme se snažit ručně vkládat do každé nory, ale to nejsme schopni na celé ploše aplikovat,“ řekl agronom ZD Bulhary Jan Bajko.

Výskyt hraboše polního
Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Už dvě stovky děr je přitom hranice, u které se mluví o hospodářských škodách. I proto zemědělci od léta volají po povrchové, neboli plošné aplikaci jedu.

„My jsme navrhli nějaký postup, který jsme konzultovali s ministerstvem životního prostředí. Nicméně zatím není s tímto ministerstvem soulad na postupu,“ řekl mluvčí resortu zemědělství Vojtěch Bílý.

„Je logické, že ministerstvo životního prostředí má jiný postoj než ministerstvo zemědělství, protože máme jiné priority,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zatímco úřady, zemědělci a ochránci přírody krouží kolem limitů a zákonů, dravci ve velkém kolem polí. Alespoň oni přemnožené hraboše částečně redukují.