Bývalý pražský imám se přiznal, že podporoval teroristickou skupinu. Český soud ale neuznává, jen šaríu

UDÁLOSTI: Začal soud s bývalým pražským imámem (zdroj: ČT24)

Sámer Shehadeh, který čelí obžalobě z účasti na teroristické skupině a financování terorismu, se u pražského městského soudu přiznal, že pomohl svému bratrovi a jeho ženě vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci. Zdůraznil však, že ji za teroristickou nepovažuje. Někdejší pražský imám zároveň uvedl, že pro něj není rozhodnutí českých soudů podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría. Počítá však s vězením.

Před pražským městským soudem stanul Sámer Shehadeh jako jediný z trojice lidí obžalovaných z účasti na teroristické skupině a financování terorismu, zač jim hrozí až patnáct let vězení. Shehadehův bratr Omar a jeho partnerka Fátima Hudková jsou stíháni jako uprchlí, podle soudkyně Kateřiny Radkovské je na ně vydán zatykač.

V případu jde o to, že se dvojice rozhodla odcestovat do Sýrie sužované občanskou válkou a připojit se ke skupině an-Nusrá. S tím jim podle obžaloby Shehadeh pomohl. Svému bratrovi dal instrukce, jak se do Sýrie dostat, vybavil ho kontakty a zajistil mu cestu a peníze. Omar Shehadeh odcestoval na podzim 2016, později jej s pomocí bývalého imáma následovala i Hudková. Shehadeh pár také přes internet oddal podle práva šaría.

Sámer Shehadeh u soudu přiznal, že svému bratrovi a Hudkové s cestou k teroristické skupině pomohl. „Jsem na to patřičně hrdý, nemám se za co stydět,“ prohlásil. Dodal, že jako muslim považoval za svoji povinnost pomoci ostatním muslimům kdekoli na světě v jejich boji.

Co an-Nusrá dělá, je v pořádku, řekl Shehadeh soudu

Omar Shehadeh v zemi absolvoval výcvik zacházení se zbraněmi, výbušninami a v taktice boje a později se podílel na výcviku dalších bojovníků. Fátima Hudková se potom sama označovala za mudžáhida (svatého bojovníka) a teroristku. Shehadeh ale u soudu odmítl, že by byla an-Nusrá teroristickou organizací, a ujistil, že nesouhlasí se zabíjením nevinných lidí.

„To, co an-Nusrá dělá, je obecně v pořádku. Bojuje proti okupaci, syrské vládě, chce aplikovat šaríu,“ míní. Dodal, že syrskou vládu nepovažuje za legitimní. Nevládne podle něj na základě šaríi, vzala si za spojence „nevěřící“ a dopouští se genocidy.

Obžaloba jej zároveň viní, že teroristické skupině posílal přes prostředníky peníze. „Šlo o zhruba 7000 eur a necelých 6000 amerických dolarů,“ upřesnil státní zástupce Marek Bodlák. Shehadeh soudu řekl, že peníze byly určeny na pomoc zraněným. Připustil, že nerozlišoval, zda jde o zraněné civilisty, či bojovníky. „Nechápu, že to podle vaší legislativy může být trestný čin. Zraněný je zraněný,“ uvedl. Zároveň řekl, že český soud neuznává.

Celý tento soud já neuznávám jako soud. Pro mě je to, bez urážky, jenom divadlo, a ne soud. Já uznávám jenom šaríu a soud šaríi.
Sámer Shehadeh
obžalovaný z účasti na teroristické skupině a financování terorismu

Hlavní líčení začalo za přísných bezpečnostních opatření. Před soudní síní po celou dobu hlídali příslušníci vězeňské služby se samopaly, další čtyři muži byli uvnitř.

Příbuzní o plánech Hudkové nevěděli

Kromě obžalovaného Sámera Shehadeha vyslechl soud také první svědky. Dorazila tchyně obžalovaného muže, která však řekla, že o jeho činnosti nevěděla, stýkala se pouze s vnoučaty a nevidomou dcerou, která podle ní nyní vychovává v Jordánsku sama šest dětí.

Matka Fátimy Hudkové odmítla vypovídat, její partner potom uvedl, že dívka odjela krátce po osmnáctých narozeninách do Finska, odkud se vrátila „zahalená a hrála si na muslimku“, a poté s ním už nekomunikovala. „Dokud nejela do Finska, tak to byla normální holka,“ poznamenal. O plánech vycestovat do Sýrie a přidat se k organizaci an-Nusrá nevěděl ani netuší, co Hudkovou k jejímu kroku vedlo.

Někdejší pražský imám Sámer Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze. Kvůli sporům však později z funkce odešel.

Již delší dobu se o něj zajímaly české tajné služby kvůli obavám z radikalizace. Podezření vyvolala například výzva určená jeho souvěrcům, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany. Když vyšlo najevo, že Shehadeh pomohl bratrovi a jeho partnerce dostat se do Sýrie a začalo mu hrozit trestní stíhání, odešel z Česka do Jordánska. Tam byl však dopaden a od listopadu 2018 je v české vazbě.

Obžaloba vychází především ze záznamů Shehadehovy komunikace, kterou policisté získali mimo jiné z jeho počítače a telefonu. Sám obžalovaný je přesvědčen, že policisté „nemají nic hmatatelného“, a advokát jeho bratra hovoří mimo jiné o „důvodných pochybnostech“, zda se muž popisovaných skutků dopustil.