Zemřela Taťana Fischerová. Spisovatelce, herečce a političce bylo 72 let

Přátelé, známí a osobnosti vzpomínají na Táňu Fischerovou (zdroj: ČT24)

Ve věku 72 let zemřela herečka a spisovatelka Taťana Fischerová. Mezi lety 2002 a 2006 byla také poslankyní a v roce 2013 kandidovala na prezidentku. Řadu let se věnovala taky charitě, působila v nadacích a občanských sdruženích. Vedla Český helsinský výbor.

Herečka Táňa Fischerová se narodila v Praze, jejím otcem byl divadelní režisér Jan Fišer, který byl za války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Fischerová studovala herectví na Janáčkově akademii múzických umění, školu ale nedokončila. Během své herecké kariéry působila v Činoherním klubu, ze kterého ale musela v roce 1973 odejít.

Čtyři roky odehrála v Divadle Jiřího Wolkera, odkud odešla po narození syna Kryštofa. Musela se vyrovnat s jeho postižením a profesi přizpůsobit rodině. Stálé angažmá už nevzala, hostovala ale v různých divadlech a spolupracovala například s Evaldem Schormem nebo Janem Kačerem.

Filmy točila s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem nebo Karlem Kachyňou. Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince, Lev s bílou hřívou nebo Svědek umírajícího času. Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin.

Táňa Fischerová se svým týmem a sympatizanty
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V roce 2002 byla jako nezávislá na kandidátce Unie svobody – DEU zvolena do Poslanecké sněmovny a do roku 2006 působila ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu či ve stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS. V roce 2006 kandidovala na Praze 2 do Senátu, kde postoupila do druhého kola.

Jako občanský kandidát se v roce 2013 ucházela o prezidentský úřad, ve stejném roce se stala předsedkyní Českého helsinského výboru. Fischerová byla vyhledávanou recitátorkou a moderátorkou nejen charitativních akcí. Působila ve vedení Národní rady osob se zdravotním postižením a byla členkou organizace Amnesty International nebo správní rady Nadace Vize 97. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovala televizní Adventní koncerty a napsala také několik knih.