Kraje zvažují dotace na lyžařské kurzy pro sedmáky. Pro řadu rodičů jsou totiž příliš drahé

Některé kraje by mohly přispívat 500 korun na lyžařské kurzy (zdroj: ČT24)

Část hejtmanů chce rodičům přispívat na lyžařské kurzy pro jejich děti. Další peníze by pak měly přidat i obce, aby se mohly lyžařských kurzů zúčastnit všechny děti bez ohledu na finanční situaci u nich doma. S tímto plánem ale zatím nesouhlasí všechny kraje. Podporu hejtmani hledají i u resortu školství. Ten chce dát školám více peněz i na další aktivity.

Podle představ šéfky Asociace krajů Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) by na peníze měly nárok všechny děti, které chodí do sedmé třídy.

„Pokud bychom se nedohodli se všemi hejtmany, tak by každý hejtman mohl ten svůj krajský dotační program vypsat a mohl by si tam dát specifické podmínky,“ přiblížila. Kolik krajů se nakonec do této podpory zapojí, by mělo být jasné 10. ledna, kdy zasedá Rada Asociace krajů. 

Svaz měst a obcí chce podporovat i plavání pro školy

Vedle 500korunové podpory ze strany krajů by měly stejnou částkou přispívat také obce. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla by pro větší obce asi nebyl problém najít ve svých rozpočtech tuto částku: „Nicméně jsou obce, které na to nebudou mít, a pak budeme muset hledat způsob, jak jim takto pomoci,“ upozorňuje Lukl. 

Svaz měst a obcí by navíc přivítal, kdyby obdobnou finanční pomoc dávala hejtmanství a radnice také na plavání dětí. „Člověk, který nelyžuje, tak na lyže nestoupne. Ale i neplavec může spadnout do bazénu nebo do rybníka,“ varuje Lukl. 

x
Zdroj: ČT24

Ministerstvo školství by pak podle přestav hejtmanů mělo na lyžařský výcvik přispívat nejvyšší částkou: 2500 korun. Celkem by úřady takto podpořily přes 96 tisíc dětí. 

Samotný resort připravuje podle své mluvčí úpravu školského zákona, která má umožnit efektivnější využívání neinvestičních výdajů škol. A dojít má i k navýšení těchto finančních prostředků, zřejmě od roku 2021.

„Nespadaly by tam pouze lyžařské kurzy, ale týkalo by se to i dalších akcí, které školy potřebují realizovat v rámci vzdělávání: například návštěvy muzeí, vědeckých center a podobně,“ dodává mluvčí ministerstva Aneta Lednová.