Poslanci budou na poslední chvíli rozhodovat o daňovém balíčku nebo navýšení rodičovského příspěvku

Události: Poslanci budou rozhodovat o daňovém balíčku nebo navýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Poslanci budou na poslední chvíli schvalovat vládní priority. Příští týden jim končí letošní závěrečná schůze. A zvýšení rodičovského příspěvku i daňový balíček proto na program sněmovny narychlo zařadí předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Oba zákony mají platit od ledna, oba ale s úpravami vrátil poslancům zpět Senát.

„V úterý sedmnáctého prosince předložím tyto návrhy na pořad schůze, aby byly zařazeny. Budou jako nový bod pořadu této stávající schůze, pevné časové zařazení doladíme myslím až na grémiu, nechci předjímat,“ zavázal se v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) Radek Vondráček. Půjde o poslední jednání sněmovny v letošním roce.

Vyšší rodičovská pro všechny?

Sněmovna poslala senátorům verzi, která počítá s tím, že víc peněz jako rodičovský příspěvek dostanou ti, co příspěvek ještě nevyčerpali. Z horní komory se ale zpět do té dolní vrátila norma s tím, že by na vyšší příspěvek dosáhlo více rodin.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to ale odmítá. Koalice se dohodla na užší variantě, tvrdí. Podle ní by rozšíření navýšeného příspěvku stálo státní kasu 2,5 miliardy korun navíc. „Kdyby to měli dostat všichni rodiče dětí do čtyřech let, tak v tom nevidím smysl, protože pokud si někdo dočerpal příspěvek, tak předpokládám, že šel pracovat,“ tvrdí ministryně.

Podle části sociálních demokratů by ale měla strana tentokrát podpořit senátní verzi. „My jsme to teď nikde neprojednávali, ale já osobně bych to sociální demokracii doporučoval,“ uvedl v pořadu OVM místopředseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Varianty zvýšení rodičovského příspěvku
Zdroj: ČT

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček hodlá na koaliční ANO apelovat, aby navýšení rodičovské pro všechny podpořilo. Téma otevře už v pondělí na jednání vlády. „Rozumím rodičům, kteří si zrychlili čerpání rodičovského příspěvku a teď mají pocit, že to (navýšení rodičovského příspěvku) není spravedlivé,“ řekl v pořadu Týden v politice.

Rozhodnutí je podle Hamáčka ale na premiérovi a jeho straně; hodlá jim ovšem připomenout, že i senátoři za hnutí ANO byli pro úpravu, která se z horní komory vrátila. Podle Hamáčka ani výdaj 2,5 miliardy korun nebude pro stát problém: hospodaření státní kasy podle něj bude v lepší kondici, než se předpokládalo.

Hamáček: Vybíráme profese, které by mohly odcházet do důchodu dříve (zdroj: ČT24)

Senátní verze má navíc podporu i mezi opozicí. „Přijde nám to skutečně spravedlivé, ono to spravedlivé opravdu je. Na rodičovský příspěvek by přece měly mít nárok všechny rodiny,“ myslí si předseda KDU-ČSL Marek Výborný. 

Ruku pro širší variantu nejspíš zvedne i hnutí SPD. „Podpoříme senátní verzi v této věci. Máme zájem, aby na zvýšený rodičovský příspěvek dosáhlo co nejvíc matek,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Senát má připomínky i k daňovému balíčku

Předminulou středu vrátil Senát daňový balíček s několika změnami zpět do sněmovny, a to hned druhý den po skončení své poslední schůze. Horní komora třeba odmítá, aby lidé na katastru za zápis platili dva tisíce, je i proti vyššímu zdanění loterií.

To se ale nelíbí ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO). Navrhne proto, aby sněmovna znovu podpořila původní verzi. „Nemohu podpořit senátní verzi, a to hlavně z toho důvodu, že vrací hazard na původní sazby,“ prohlásila Schillerová. 

Naopak ODS by Senátem navržené změny nevadily. „Myslím, že je to přijatelný kompromis, který by mohla podpořit Poslanecká sněmovna,“ očekává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Senátní změny v daňovém balíčku
Zdroj: ČT24

Norma má do státního rozpočtu příští rok přinést miliardy. Proti jsou například Piráti. „Daňový balíček určitě nepodpoříme. Říkali jsme, že nepodporujeme zvyšování daní. To si musí odhlasovat ANO s komunisty a ČSSD,“ kontroval šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Stejný názor má i TOP 09. „Hlasovali jsme a budeme hlasovat proti daňovému balíčku, protože jsou tam věci opravdu špatné, které zvyšují výdaje obyvatel,“ varovala Helena Langšádlová (TOP 09).

Ministr Jan Hamáček (ČSSD) v pořadu Týden v politice uznal, že některá opatření z balíčku, například zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí, můžou lidem vadit. I proto, že sociální demokraté daně zvyšovat nechtěli. „Máme-li ovšem naplnit všechny naše sliby, tak to stojí peníze. Je i jiná cesta – bankovní daň. Znovu ji navrhneme, až začne debata o rozpočtu na rok 2021. Premiér Babiš má ale s bankami jiné vztahy než ČSSD,“ řekl.

V důsledku daňového balíčku mají třeba zdražit cigarety: podle výrobců se cena krabičky zvedne reálně až o 13 korun. Nyní výrobci odvádí státu minimálně 2,63 koruny z každé cigarety, nově to má být 2,90 koruny; tedy nejméně 58 korun z každé krabičky. Zvyšování spotřební daně z tabáku má pokračovat i v dalších letech. Roční výnos se přitom dlouhodobě pohybuje mezi 50 a 60 miliardami korun. V Česku nyní kouří zhruba 2,5 milionu lidí.

Přestože běžně poslanci jednají od úterý do pátku, tentokrát by mohli skončit už ve středu večer. Kromě zákonů vrácených Senátem mají schvalovat v závěrečném čtení také šest poslaneckých novel. Tím jejich práce pro letošní rok skončí.