Národní park Šumava prohrál u Nejvyššího soudu spor o pozemky s bývalým cyklokrosařem Kreuzigerem

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání správy Národního parku Šumava ve sporu s bývalým cyklokrosařem Romanem Kreuzigerem starším o pozemky v bývalé obci Zhůří u Rejštejna. Park se domáhal, aby mu Kreuziger prodal asi deset hektarů pozemků ve třetí zóně. Žalobu zamítl před dvěma lety Krajský soud v Plzni. Teď ho potvrdil i Nejvyšší soud. Svůj rozsudek Nejvyšší soud zveřejnil na úřední desce.

Spor se týkal vlastnických práv pozemků na Šumavě. Soudy nižší instance už dříve rozhodly, že Národní park Šumava nemá přednostní právo na nákup pozemků. Nejvyšší soud se s tímto rozsudkem ztotožnil.

„Nalézací soudy k výkladu uvedeného pojmu přistoupily správně. Správně dovodily, že se nejedná o pozemky ležící ,mimo sídelní útvar‘, předkupní právo k nim proto nesvědčí, a žalobu proto zamítly,“ píše se v rozsudku vyvěšeném na webu Nejvyššího soudu.

Kreuziger chce částečně obnovit zaniklou obec Zhůří

Správa parku Šumava tvrdila, že podle zákona o ochraně přírody z roku 1991 musejí vlastníci nezastavěné pozemky při prodeji přednostně nabídnout státu. Teprve pokud o ně stát neprojeví zájem, mohou je prodat někomu jinému. Podle parku původní majitelé pozemky státu nenabídli a prodali je Kreuzigerovi celkem za 8,8 milionu korun.

Bývalý závodník se bránil, že o předkupním právu nevěděl. Navíc je podle platného územního plánu Rejštejna lokalita vedená jako zastavěná a zastavitelná. S tím se ztotožnil i odvolací Krajský soud v Plzni. Připomněl, že většina sporného území stále obsahuje studny, zápraží, sklepy a další pozůstatky bývalé obce a lze ho považovat za zastavěné. V podobných lokalitách na Šumavě se podle odvolacího soudu běžně staví.

Národní park naopak tvrdil, že jde o louku, kde se vyskytují zvláště chráněné druhy živočichů.

Kreuziger chce na území starého Zhůří postavit několik roztroušených dřevěných domů a obec zaniklou po roce 1952 částečně obnovit. Plánoval zbudovat třeba ekofarmu, šumavský dům, ovčín se stodolou nebo kapli svatého Václava. Se záměrem ale narazil u plzeňského krajského úřadu, který vydal zamítavé stanovisko EIA. S negativním posudkem EIA nelze získat stavební povolení. Kreuziger se ale svého projektu nechce vzdát a chystá se ho přepracovat.