Řidiče na Vysočině trápila ledovka, počasí komplikuje dopravu i v Olomouckém kraji

Na silnicích kraje Vysočina se v sobotu objevila ledovka. Silničáři zasahovali s více než devadesáti sypači, upravovali především hlavní tahy. Oznámil to dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina Jiří Hejnák. V Olomouckém kraji pokryl ráno silnice sníh, dálnici D1 mezi Kojetínem a Mořicemi ráno na více než hodinu uzavřely nehody.

Ledovka se na Vysočině začala tvořit od severozápadu. „Skoro celý kraj máme pod ledem. Jezdí všechny sypače, také mají problémy, provádí opakovaný posyp. Všude jsou problémy s dopravou, ale nikde to není zásadní, že by to stálo a tvořily se kolony,“ oznámil dopoledne dispečer. Kdo z řidičů nemusí, neměl by v sobotu vyjíždět, dodal.

Na Vysočině je v sobotu převážně zataženo, na většině území déšť, zpočátku místy i mrznoucí, ojediněle se může objevit i déšť se sněhem. Nejvyšší teploty se pohybují od pěti do osmi stupňů, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

D1 uzavřely nehody

Na více než hodinu uzavřeli v sobotu ráno policisté dálnici D1 mezi Kojetínem na Přerovsku a Mořicemi na Prostějovsku. Důvodem bylo několik nehod, které se však obešly bez zranění.

Některé úseky dálnice byly podle dopravních informací policie namrzlé. Dálnice se znovu otevřela zhruba kolem 09:45, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Kolony se v úseku netvoří.

Havárii policisté evidovali například na 242. kilometru, kde se střetla dvě osobní auta, nikdo nebyl zraněn. Policie uváděla, že je v tomto úseku náledí. Podle dopravních informací pokrývalo náledí také 247. kilometr, kde došlo k další nehodě auta.

Silnice v Olomouckém kraji pokryl sníh

Sníh, ale i mrznoucí mrholení způsobily v sobotu obtíže na řadě silnic v Olomouckém kraji. Zatímco dopoledne na Šumpersku hustě sněžilo, v nižších polohách namrzající srážky způsobovaly náledí. Silničáři do terénu vyjeli se sypači, nyní již jsou cesty většinou průjezdné bez větších potíží. 

Teplota se navíc vyšplhala do plusových hodnot, na Olomoucku se během dne drží mezi dvěma až třemi stupni nad nulou, ve vyšších polohách od nuly do jednoho stupně. „Teplota jde již nahoru, silnice jsou nyní holé a mokré po chemickém ošetření. Ráno tady byl mrznoucí déšť, nahoře sněžilo, udělali jsme preventivní posyp, teď už to víceméně taje,“ oznámil odpoledne dispečer olomoucké správy silnic.

Podobná situace je také na Přerovsku. „Vše je v pohodě, silnice jsou mokré, teploty jsou již nad nulou, momentálně tady máme tři stupně,“ informoval dispečer přerovské správy silnic.

Na severu kraje však může řidiče i nadále překvapit sníh, místy husté sněžení hlásí silničáři na Šumpersku, opatrnost je na místě přes Červenohorské sedlo. Jeseničtí silničáři hlásí, že v okrese mrholí, na silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, v okolí Rejvízu vozovky pokrývají zbytky ujeté zledovatělé vrstvy sněhu kryté posypem.