Kvůli výbuchu v Hamru na Jezeře musí na prohlídky 140 lidí, někteří mají obtíže

Mimořádné zdravotní prohlídky zhruba 140 lidí nařídili hygienici v souvislosti s výbuchem v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Dosud se přitom mluvilo o prohlídkách asi 60 lidí. Při nečekané chemické reakci v podniku bylo osm pracovníků zraněno, jeden z nich zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích, uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Někteří záchranáři, kteří po výbuchu v provozovně likvidace nebezpečných odpadů zasahovali, mají zdravotní problémy. Oznámil to krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Dodal, že se jejich stav lepší.

„U poloviny z nich ovšem přetrvávají respirační a kožní obtíže a jeden je v pracovní neschopnosti,“ uvedl Georgiev. Preventivní prohlídky nařízené hygienou podle něj absolvovalo 23 zaměstnanců záchranné služby. „Tyto prohlídky zahrnovaly především vyšetření krve a spirometrii, někteří byli na vyšetření CT,“ dodal mluvčí záchranné služby.

U zasahujících hasičů se zatím potíže neobjevily, také se však podrobili prohlídce. „Jsou i nadále pod lékařskou kontrolou, která dosud neodhalila žádné zdravotní komplikace. Žádný ze zasahujících hasičů nebyl a není v pracovní neschopnosti,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Policie událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení

Neštěstí se odehrálo minulý týden v úterý. „Na základě měření, která prováděli hasiči, ale také armáda při dekontaminaci zdravotnické techniky, víme, že tam byla kyselina sírová, chlorovodík a zejména nebezpečný sirovodík a pak zřejmě ještě další látky, jako dimethylsulfid,“ řekl ředitel krajské hygienické stanice Valenta.

Všechny látky podle něj mají akutní dráždivý, žíravý účinek. „Mohou vyvolat poleptání sliznic, poleptání dýchacích cest, eventuálně další toxické působení, a to nejen akutně, ale některé z nich i s časovým zpožděním, což se týká třeba sirovodíku. Proto byly mimořádné prohlídky nastaveny tak, aby byly provedeny bezprostředně po zásahu a potom zhruba po deseti dnech,“ doplnil Valenta.

Zvýšený zdravotní dohled se podle krajského hygienika týká především pracovníků v areálu a také lidí, kteří tam zasahovali, jako jsou záchranáři, hasiči a policisté. S nebezpečnými látkami ale podle něj mohli přijít do styku i ti, kdo zajišťovali transport nebo se věnovali postiženým ve zdravotnických zařízeních.

„Mohlo dojít ke kontaktu s látkami, protože ať už kapaliny, nebo plyn, může nasáknout do oděvů nebo tam může být i jiná forma přenosu. Proto jsme v rámci předběžné opatrnosti okruh vyměřili tak široce,“ dodal Valenta.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře působí firma Purum od roku 2002. Jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. K možné příčině havárie 19. listopadu se firma nebude vyjadřovat. Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Okolnosti neštěstí prověřuje také Státní úřad inspekce práce.