Češi a Slováci se chtějí nejvíce orientovat na Evropskou unii, nejméně na Rusko a Čínu

Události: Češi a Slováci se chtějí orientovat na Evropu (zdroj: ČT24)

Největší část české i slovenské populace se chce orientovat na země Evropské unie. Myslí si to zhruba polovina respondentů průzkumu agentury Median, který si nechala zpracovat Česká televize společně s Rozhlasem a televízií Slovenska. Asi třetina dotázaných deklarovala, že by se zahraničněpolitická orientace Česka a Slovenska měla zaměřovat na země Visegrádské skupiny.

Podle asi třetiny oslovených by Česká republika měla zůstat neutrální zemí, což se však nutně nevylučuje se spoluprací s jinými státy. Zajímavý byl podle sociologů názor na orientaci na Rusko nebo Čínu.

„Právě tyto dvě země skončily na samém spodku žebříčku, takže určitě se nedá říct, že by nějaká větší část populace chtěla intenzivněji spolupracovat s těmito zeměmi,“ informovala socioložka Medianu Martina Veverková.

Graf
Zdroj: ČT24

Lidé chtějí lepší sociální a zdravotní systém

Průzkum se zabýval i prioritami na příštích třicet let. V Česku i na Slovensku by si lidé nejvíce přáli zkvalitnit sociální a zdravotní systém, investovat do školství a rozvoje chudších regionů a nalézt řešení chudoby, zadluženosti a exekucí. Skoro třetina Slováků považuje za prioritu snižování emisí skleníkových plynů, v Česku je to pětina dotázaných.

Graf
Zdroj: ČT24
Graf
Zdroj: ČT24

Potřebu posílit národní suverenitu a konkurenceschopnost zmínila rovněž asi pětina respondentů. Nejmenší prioritou byla pro dotázané podpora hospodářského rozvoje chudších států v Africe nebo na Blízkém východě.

  • Průzkumu společnosti Median se účastnilo 1008 respondentů, výzkumníci se ptali mezi 10. a 27. říjnem.