Starší lidé nevyužívají příležitosti dneška, proto se jim stýská po komunismu, soudí Štěch

MIlan Štěch v Interview ČT24: Starší lidé nedokáží využít stávající příležitosti. Proto se jim stýská po komunismu (zdroj: ČT24)

Starší lidé nedokáží využít příležitosti, které nová éra přináší, je těžké začít podnikat v padesáti letech. Mnozí patří k finančně zajištěným, ale přišli o společenský vliv, proto i oni mohou mít za to, že v éře socialismu bylo lépe. Takto v pořadu Interview ČT24 komentoval místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) výsledky průzkumu, v němž více než třetina respondentů starších 40 let uvedla, že za socialismu bylo lépe.

„Starší lidé, kteří prožili kus života v nějaké době, už neumí, nebo spíše nemají tolik šancí využít všechny nové příležitosti, které se dnes naskytují. Začít podnikat v padesáti, šedesáti letech je složité. Když je někomu dvacet, dvacet pět let a má patřičné předpoklady a vzdělání, tak proč by nezkusil podnikat. A řada z nich se stala úspěšnými,“ uvedl Milan Štěch.

Bylo za socialismu lépe?
Zdroj: ČT24

Sám se k těm, kteří prožívají nostalgii po éře komunismu, nepočítá. Podle svých slov hodnotí vývoj po listopadu 1989 pozitivně, byť „některé chyby nás stály nevyužité příležitosti“.

Že bylo před listopadem 1989 lépe než dnes, si podle průzkumu NMS Market Research a Post Bellum myslí 38 procent respondentů starších čtyřiceti let. Většinou v dobrém vzpomínají na sociální jistoty i pracovní povinnost a domnívají se také, že lidé byli slušnější.

„Abych se přikláněl k tomu, že vývoj je špatný a předtím to bylo lepší, to bych popíral sám sebe. Opravdu si to nemyslím,“ zdůraznil dlouholetý předseda horní komory a její současný místopředseda. Většina lidí v jeho okolí, kteří se snaží a jsou pracovití, se nemá špatně.

Štěch podotkl, že žije v regionu, kde panuje stabilní situace a kde vládne činorodost a pracovitost. „Už nemusí nikoho uplácet, aby si mohli koupit cement a sehnali další věci. Prostě kdo chce pracovat, možnosti má (…) a dává to velkou příležitost lidem, kteří umějí překonávat překážky,“ dodal Štěch.

Mezi těmi, kteří polistopadový vývoj vnímají kriticky a negativně, jsou podle Štěcha i jedinci s vysokou životní úrovní, kteří se mají finančně velmi dobře. „Ale ztratili třeba nějaký společenský vliv, který předtím měli. A to jim také vadí,“ soudí s tím, že příčin a aspektů bude zřejmě celá řada.

Současná vláda má slušné výsledky

Sociální demokrat Milan Štěch také zhodnotil po dvou letech koaliční vládu ANO a ČSSD. Přestože sám patřil při jejím vzniku do tábora straníků, kteří se stavěli proti spolupráci s hnutím současného premiéra Andreje Babiše, uznává, že kabinet má za sebou slušné výsledky.

„Z programu sociální demokracie se toho hodně naplňuje. Samozřejmě je to proto, že Andrej Babiš cítí, že tam jsou hlasy a o ty on stojí. Že nám bere hlasy, je naprosto jasné ze všech průzkumů,“ prohlásil Štěch.

Má za to, že jedním z problémů současné politiky je fakt, že stále více rozhodují peníze. Sám Andrej Babiš má podle něj kolem sebe celé štáby, které vytvářejí pro něj příznivý mediální obraz.

„Z pohledu občanského jsme umožnili, že se realizuje program sociální demokracie, o kterém jsme přesvědčeni, že je pro drtivou většinu lidí přínosem. Voliči to bohužel přisuzují Andreji Babišovi. Tomu to ale z podstaty věci jako oligarchovi přece není vlastní,“ zdůrazňuje místopředseda Senátu.

Podle jeho slov je Andrej Babiš dobrý herec „Už jsem to v jednom rozhovoru říkal. Jsem přesvědčen, že on je, jak jsem ho poznal, introvert. Ale když ho vidíte, kde je nějaké shromáždění lidí, je to člověk velmi otevřený, kamarádský, přátelský, prostě to, co přináší politické body,“ uzavřel.

Celý rozhovor s Milanem Štěchem si můžete pustit ve videu u článku.