Věznění bylo bezdůvodné, soud rehabilitoval generála Milana Píku

Události ČT: Soud rehabilitoval generála Milana Píku (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze ve středu rehabilitoval generála Milana Píku za jeho neoprávněné věznění komunistickým režimem koncem 40. let. Podle soudkyně je to jediná možná reakce na křivdy způsobené totalitním režimem. Podle tehdejší komunistické obžaloby připravoval v roce 1948 únos z vězení svého otce, generála Heliodora Píky, který se později stal obětí justiční vraždy. Ve vazbě strávil Píka mladší čtvrt roku.

Soudkyně Helena Kutzlerová dospěla k závěru, že Píka byl vězněn bezdůvodně, a návrhu na rehabilitaci se proto rozhodla vyhovět.

„Jedině pozitivním rozhodnutím může dojít ke společenské rehabilitaci inženýra Milana Píky, k náležité reakci demokratického státu na křivdy způsobené minulým totalitním režimem jeho úctyhodným občanům a k vyjádření jasného názoru na politické vykonstruované procesy z dob komunistického režimu,“ uvedla soudkyně ve zdůvodnění. Sama začala v justici pracovat až po roce 1989.

Po smrti Milana Píky letos na jaře požádala o soudní rehabilitaci jeho dcera Dagmar Sedláčková. Na soudním líčení ji v nepřítomnosti zastupoval advokát Lubomír Müller, který se na případy lidí nespravedlivě perzekvovaných státem specializuje. Státní zástupce se ztotožnil s argumenty navrhovatelky, že Píkovo vzetí do vazby bylo nezákonné a že se na něj vztahuje zákon o soudních rehabilitacích. „Toto rozhodnutí je součást československé a české, ale i slovenské historie,“ řekl po verdiktu.

Někdejší válečný veterán britského Královského vojenského letectva (RAF) Milan Píka byl v listopadu 1948 vzat do vazby a obžalován z přípravy únosu svého vězněného otce, kde strávil čtvrt roku. Podle prokurátora Vaše plánoval s pomocí dvou boxerů unést svého otce z vězení do západního Německa. V únoru 1949 jej soud pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby a propustil na svobodu. Píka byl ale vyhozen ze studií práv i z armády a měl problémy s úřady. Odstěhoval se na Slovensko, kde 20. března 2019 zemřel.

V roce 1970 byl Milan Píka rehabilitován morálně a o 20 let později povýšen do hodnosti plukovníka. V roce 2014 jej slovenský prezident Ivan Gašparovič a český prezident Miloš Zeman současně povýšili do hodnosti brigádního generála. Byl tedy jediným generálem dvou armád – české a slovenské.

Trest smrti pro otce

Jeho otec Heliodor Píka byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu smrti. Se synem Milanem mohl strávit poslední noc před svou smrtí 21. června 1949 v borské věznici. Milan Píka poté dlouhá léta bojoval za rehabilitaci nejen svého otce, ale i dalších vlastenců a vojáků, které potkal podobný osud.

Galina Vašová, dcera prokurátora Karla Vaše, přišla podpořit očištění Milana Píky
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Na soudní líčení se nyní dostavila Galina Vašová, dcera prokurátora Karla Vaše, který v roce 1949 poslal Heliodora Píku na šibenici. Uvedla, že přišla podpořit očištění Milana Píky. „Je to pocit povinnosti, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost,“ řekla před zahájením jednání žena, která se veřejně za činy svého otce omluvila. S Milanem Píkou se setkala krátce před jeho smrtí při natáčení dokumentárního filmu Křišťálový fantom.

Tvůrce snímku, historik Pavel Paleček, který byl na jednání rovněž přítomen, připomněl, že Vaš původně navrhoval trest smrti nejenom Heliodorovi, ale i Milanu Píkovi. „Do celé kauzy údajně vstoupil Klement Gottwald, který řekl, že nebudeme věšet děti oběšených,“ popsal Paleček důvody, proč byl Milan nakonec propuštěn na svobodu.

Vašová se od svého otce už dříve dožadovala odpovědí. „On o tom nerad mluvil a když jsem mu pokládala přímé otázky, reagoval velmi agresivně,“ uvedla.

Prokurátor Vaš se v minulosti hájil, že byl humanistou. „Na co jsem pyšný? Byl jsem vždycky na straně lidského pokroku. Humánního, humanistického pokroku,“ uvedl dříve.

Soud rehabilitoval generála Milana Píku (zdroj: ČT24)