Volné parcely, ale bez vody. Rozvoji obcí má pomoci nová dotace na vodovody

Události: Nedostatek vody ohrožuje rozvoj některých obcí (zdroj: ČT24)

O dotaci na výstavbu vodovodů nebo čistíren odpadních vod mohou obce žádat v nové výzvě, která startuje v listopadu. Státní fond životního prostředí (SFŽP) v ní celkem rozdělí dvě a půl miliardy korun, které se přičtou k dalším programům na boj proti suchu.

„Ty obce, kde je problém se zásobováním pitné vody opravdu akutní, samozřejmě budou finančně zvýhodněny. Můžou dosáhnout až na dotaci 80 procent,“ upozornila na pravidla nových dotací mluvčí SFŽP Lucie Früblingová.

Nedostatek vody ohrožuje růst některých obcí. „Opravdu jsou mnohé obce, které nemají v tuto chvíli ještě dostatečně kapacitní vodovody. S přibývajícím suchem se to bude dále rozšiřovat,“ uvědomuje si výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Bez vody se nerozrostou Zdiby ani Nová Lhota

Tekoucí voda z vodovodu není samozřejmostí například ve Zdibech u Prahy. Místní tam s vodou – ať už z vysychající studny, nebo z nádrže na dešťovku – šetří a někteří si musí čas od času zaplatit cisternu. Vody je nedostatek ve studnách hlubokých třicet i více metrů.

Volných parcel na dohled od Prahy mají přitom ve Zdibech hned několik, bez vody se ale stavět nebude. „Podle našich informací se v této lokalitě může připojit ještě třináct domů. Pak bude kapacita vyčerpaná,“ uvedla starostka Zdib Eva Slavíková (Občanská iniciativa Zdiby). Obec proto plánuje, že se o dotace přihlásí.

Stejný problém mají i v Nové Lhotě na Hodonínsku, kde jsou všechny domácnosti odkázané na vlastní studny, které ovšem vysychají. „V budově základní školy připravujeme půdní vestavby, má tady vzniknout pět bytů pro mladé rodiny. A stojí to na vodě, protože je jí nedostatek,“ říká starosta Antonín Okénka (Strana pro rozvoj obce). Také Nová Lhota se připravuje na podání žádosti o nové dotace.