Teplé a slunečné počasí vydrží do víkendu. Ve sváteční pondělí se ale prudce ochladí

Česko čeká slunný a teplý víkend. Následující podzimní prázdniny však nejspíše budou jeho přesným opakem. Jestliže konec tohoto týdne přinese teploty kolem dvaceti stupňů Celsia, na počátku toho nového se mají maxima pohybovat jen kolem deseti. Bude zataženo, deštivo, na horách může i sněžit.

Trochu opožděné babí léto, které ozvláštnilo závěr října teplotami kolem dvaceti stupňů Celsia, vrcholí. Středa uvidí republiku teplotně rozpolcenou, v její západní části bude chladněji než na východě, na vině bude oblačnost.

Tam, kde se oblačnost protrhá, mohou teploměry ukázat 20 až 24 stupňů stupňů, jinak bude jen 12 až 16 stupňů. Nad mraky, tedy na horách v Čechách, přitom bude mírně tepleji – kolem 17 stupňů.

Čtvrtek by mohl být nejteplejším dnem nejenom týdne, ale dost možná celého podzimu. Mraků ubude, oblohu mají nadále zakrývat především na severozápadě Čech, kde stále bude jen kolem 14 stupňů. Tam, kde bude svítit slunce, potom teploty vystoupají i nad 24 stupňů Celsia.

Čtvrteční ráz počasí se v Česku zdrží ještě na celý víkend. Teplo a slunečno by již mělo být v celé republice. Možná již nebudou teploty šplhat k 25 stupňům, ale zastaví se stále docela vysoko – kolem dvacítky nebo těsně pod ní. „Bude to ukázkové babí léto. Převažovat bude jasno nebo skoro jasno. Ráno místy mlhy, které se budou rozpouštět,“ uvedl meteorolog Vladimír Piskala.

Počasí 22.–29. 10.
Zdroj: ČT24

Pondělí však přinese změnu k nepoznání. Již od nedělního podvečera budou přibývat mraky a podobně jako loni i letos výročí republiky zřejmě proprší. Den bude zároveň mnohem chladnější než předcházející dny. Razantní studená fronta přinese zataženou oblohu, teplotní maxima spadnou na 9 až 13 stupňů Celsia a v dalších dnech ještě níže, noci mohou být i mrazivé a na horách bude sněžit.