Řidiči jezdí, i když jsou unavení, nezastaví je ani nemoc. Na silnicích potom umírají

Každý pátý řidič neváhá usednout za volant, i když je unavený. Motoristé vesměs zanedbávají zdravotní prohlídky, dokud nejsou povinné – a bourají. Vyplývá to z průzkumu, který mezi řidiči v Česku provedla Asociace Záchranný kruh. Společně s ministerstvem dopravy proto připravuje osvětovou kampaň, která má nabádat řidiče, aby nejezdili, když nejsou zcela fit.

Podle Asociace Záchranný kruh, která sdružuje například záchranářské subjekty, přispívá k dopravním nehodám včetně těch nejvážnějších domnění řidičů, že jízdu zvládnou, ať jsou v jakémkoli stavu – jak z hlediska svého zdraví, tak z hlediska únavy. Jak přitom podotkl ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana, unavení řidiči nejenže jsou náchylní k mikrospánku, ale také ke zpomalenému vnímání.

Především by ale měli lidé, kteří usedají za volant, dbát na své zdraví. Když se dobře necítí, jezdit by neměli. „Na kvalitu jízdy má vliv i deprese, nebo dokonce i nachlazení a další běžné nemoci,“ upozornil Jiří Smetana.

Problémy mohou za volantem způsobovat i některé léky, zejména ty, které pomáhají proti bolesti a které působí na nervový systém, obecně i léky na cukrovku nebo vysoký tlak. Lékaři proto řidiče nabádají, aby zjistili, jaké mohou mít jejich přípravky vedlejší účinky.

Podle Lukáše Hutty ze Záchranného kruhu obecně řidiči zanedbávají prohlídky u lékaře. Ty jsou pro starší řidiče povinné, měl by je ale absolvovat každý, i když mu 65 let ještě není. Předcházet tak lze například infarktu a podobným nemocem, které představují mimořádné riziko, když postihnou člověka za volantem.

„Každý řidič by měl absolvovat pravidelné prohlídky u lékaře a na základě jeho rad  minimalizovat faktory, které k těmto chorobám vedou,“ upozornil Lukáš Hutta. Připomněl, že infarkt přispívá k více než 30 nehodám ročně.

Podle asociace je podceňování zdravotního stavu při řízení dlouhodobým problémem, o kterém se ve společnosti příliš nemluví. Asociace proto ve spolupráci s bezpečnostními složkami a Besipem spustila kampaň „Ty to zvládneš“, ve které představuje instruktážní a analytická videa z reálných dopravních nehod. Ukázky seznamují s příčinami nehod a specifikací chyb.