České politické strany kritizují tureckou ofenzivu proti Kurdům

Představitelé sněmovních stran odsuzují tureckou ofenzivu proti syrským Kurdům. Vojenskou operaci, kterou Ankara obhajuje vytvořením bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii, označují čeští politici za zradu a za porušení mezinárodního práva. Část opozice kritizuje i premiéra Andreje Babiše (ANO), který v září v OSN podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny. Babiš v úterý vyjádřil překvapení nad tureckým záměrem provést vojenskou akci a vyslovil se pro svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN.

„Útok na jiný suverénní stát je nepřípustný, doufám, že Rada bezpečnosti OSN najde cestu, jak věc řešit, a místo zbraní budou mluvit diplomaté. Turecko nemůže doložit žádný legitimní důvod ke vstupu svých vojsk na území Sýrie,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

Také předseda SPD Tomio Okamura hovoří o porušení mezinárodního práva. „SPD považuje za řešení návrat k mezinárodnímu právu, tedy odchod všech armád, které jsou v Sýrii bez souhlasu vlády Sýrie, odzbrojení nelegálních skupin a uznání autonomie pro Kurdy,“ uvedl.

„Je to odporná zrada spojenců, kteří prokázali neuvěřitelnou statečnost v boji s Islámským státem. Teď USA ženou Kurdy do náruče Asada, Ruska a Íránu. Ani tehdy, když USA ustoupily Putinovi a vzdaly v ČR radar, jsem nebyl tolik rozhořčen a znechucen,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Kurdské milice YPG bojovaly proti teroristickému uskupení Islámský stát (IS), Ankara zahájila ofenzivu proti nim poté, co se z oblasti stáhli američtí vojáci.

Podobně reagoval i předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek. „Kurdské milice YPG pomohly Sýrii porazit Islámský stát. Bojovali proti němu chlapi i ženské s nesmírným nasazením a odvahou a obrovskými ztrátami. A my je teď nechali napospas,“ uvedl.

Kritika Babišova projevu v OSN

Šéf zahraničního výboru sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) pak kritizoval premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že v září podpořil Erdoganův plán na vytvoření bezpečnostní zóny v severní Sýrii. „KDU-ČSL bude po premiéru Babišovi požadovat vysvětlení, proč podpořil tureckou agresi proti Kurdům, kterou Ankara nazývá vytvoření bezpečné zóny. Je v našem zájmu více destabilizovat tento region a tím zvýšit už tak velký migrační tlak na Evropu? Nebo snad chceme obnovení IS?“ napsal na Twitteru.

Tureckou ofenzivu a Babišův postoj kritizoval i poslanec Pirátů Ondřej Profant. „V Sýrii bude masivní extrémně násilné přesidlování celého etnika. Iniciuje to členský stát NATO. A podporuje to náš premiér, který má nepochopitelnou náklonnost k autoritářským režimům. Je to opravdu otřesné. Podpořím snahy vedoucí k zastavení tohoto nesmyslného násilí,“ uvedl. 

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu večer uvedl, že ofenziva proti kurdským milicím YPG jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků v regionu. Podle něj je nutné situaci řešit diplomaticky a EU by měla přijmout společný postup. 

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek uvedl, že se Česká republika ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie odsoudila. Situaci ale podle něj bylo možné předejít, pokud by mocnosti s Tureckem jednaly:

„Česká republika se ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou vojenskou operaci odsoudila. Zároveň jsem přesvědčen o tom, že celé situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem, který o svých záměrech mluvil už v roce 2017, světové mocnosti včetně EU aktivně vyjednávaly a snažily se s Tureckem, které je členem NATO, najít společné řešení,“ reagoval premiér. Podle něj takovou příležitost klíčoví aktéři propásli v New Yorku při Valném shromáždění OSN.