Rodičovský příspěvek chtějí poslanci rozšířit. Do Rady ČTK poslali Davida Soukupa

Poslanci opět navrhli rozšíření okruhu rodin, které by měly nárok na zvýšený rodičovský příspěvek. Do závěrečného kola schvalování sněmovna poslala zákon o právu občanů na digitální služby, díky němuž by úřady s občany měly komunikovat zejména elektronicky. Do Rady ČTK zákonodárci zvolili Davida Soukupa, jehož nominovalo hnutí ANO. Angelika Bazalová a Michal Semín postupují do druhého kola. Ve středu se sněmovna také opět zabývala vládním daňovým balíčkem.

Kvůli starším občanům zůstane papírová forma zachována, pokud ale zákon o digitálních službách projde legislativním procesem, státní správa bude muset změny v dokladech, výpisy z rejstříků či žádosti o státní podporu řešit elektronicky. Po občanech by měly státní úřady požadovat nezbytné údaje pouze jednou, chybějící data by si měly zjistit z registrů.

Poslanecký návrh zákona zavádí i povinnost úřadů takové služby elektronicky poskytovat. Nemá se ale týkat samospráv vzhledem k tomu, že na malých obcích by s tím mohli mít kvůli nedostatečné vybavenosti problémy.

Zdanění rezerv pojišťoven, tabáku, alkoholu i hazardu

Ve druhém čtení poslanci jednali o vládním daňovém balíčku, který především zvyšuje spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. Balíček také počítá se zdaněním technických rezerv pojišťoven. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se tak odstraní nesystémová výjimka; opozice ale ve středu mluvila o faktickém znárodnění pojišťoven a destabilizaci sektoru.

Rozpočtový výbor nepodpořil žádné poslanecké návrhy u zdanění těchto rezerv. Doporučil ale zachovat daňové osvobození plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách a navrhl úpravy ve zdanění hazardu včetně výher. Sněmovna ale projednávání balíčku přerušila a zatím není jasné, kdy se k němu vrátí.

Opozice chce rodičovský příspěvek rozšířit

Rovněž ve druhém čtení sněmovna projednávala zvýšení rodičovského příspěvku. Základní příspěvek by měl vzrůst od ledna podle vládní novely o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun. V případě vícerčat se zvýší z 330 tisíc na 450 tisíc korun. Vyšší rodičovská připadne podle předlohy rodičům novorozenců i dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat.

Ve středu se ale ve sněmovně sešlo hned několik pozměňovacích návrhů, aby příspěvek vzrostl i rodinám, které jej už vyčerpaly. Rozšíření okruhu rodin s nárokem na vyšší příspěvek navrhli Jan Bauer (ODS) spolu s Lucií Šafránkovou (SPD) a Pavla Golasowská (KDU-ČSL), podle níž je vládní návrh diskriminační. Bauer jej označil za neobhajitelný. Obdobným směrem míří úprava Piráta Tomáše Martínka.

Sociální výbor však už dřív tyto, ale i další poslanecké pozměňovací návrhy nepodpořil. Vládní předlohu doporučil schválit beze změn. Navzdory neúspěchu ve výboru skupina opozičních poslanců znovu navrhla valorizaci příspěvku stejně, jako je tomu u důchodů. Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová spolu s Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) znovu prosazuje úpravu, podle níž by mohli příspěvek pobírat i prarodiče.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila šest variant možného zvyšování příspěvků na péči o postižené lidi bez nutnosti měnit pokaždé zákon. V úvahu podle Maláčové připadá valorizace příspěvku na péči podle vývoje průměrné hrubé mzdy, vývoje průměrného důchodu, podle inflace, podle inflace a růstu mezd a podle růstu minimální mzdy.

Dopady na státní rozpočet by činily podle hrubých odhadů půl miliardy až tři miliardy korun ročně. Jednotlivé varianty nyní ministerstvo posuzuje. Příspěvky na péči pobírá asi 360 tisíc lidí.

V Radě ČTK zasedne Soukup

Poslanci také vybírali nové členy Rady České tiskové kanceláře. Ve volbě uspěl nominant hnutí ANO David Soukup, zastupitel Prahy 3. Získal 93 ze 180 odevzdaných hlasů. Neuspěla naopak Angelika Bazalová, již nominovali Piráti, se ziskem 75 hlasů a Michal Semín (nominován SPD), který obdržel 31 hlasů. Pro zvolení bylo potřeba 91 hlasů.

Někdejší novinářka BBC i ČT Bazalová i místopředseda spolku Akce D.O.S.T. Semín postoupili do druhého kola volby, které by se mělo uskutečnit na říjnové schůzi dolní komory.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury.

Harmonogram schvalování rozpočtu

Poslanci také schválili harmonogram projednávání státního rozpočtu pro příští rok. V prvním čtení by se na plénu měl objevit 23. října. Pokud v něm sněmovna základní parametry schválí, už je nebude moci měnit. Bude už jen možné navrhovat přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Samotné schvalování by mohlo přijít na řadu 4. prosince, tedy o dva týdny dříve než loni. 

V prvním čtení by měli poslanci dále projednat novely o platech v Nejvyšším kontrolním úřadu a širší poslaneckou novelu trestního zákoníku, která mimo jiné zvyšuje hranici škody pro posuzování majetkového protiprávního skutku jako trestného činu z pěti na deset tisíc korun a rozšiřuje využívání dohody o vině a trestu.

Zaorálek místo Staňka, Staněk místo Zaorálka

Sněmovna ve středu na návrh ČSSD také schválila několik změn ve výborech. Místo nového ministra kultury Lubomíra Zaorálka zasedne v zahraničním výboru místopředseda strany Ondřej Veselý. Ve školském výboru pak Zaorálka nahradil bývalý šéf resortu kultury Antonín Staněk, který zamířil také do zemědělského výboru. Z něj dříve rezignoval Jan Birke.

Další změny schválila dolní komora na návrh klubu KDU-ČSL. Předseda lidovců Marek Výborný rezignoval na členství ve volební komisi a v komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Do volební komise za něj nastoupil Jan Čižinský, do kontrolní komise bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.