Falešný průjem i fingovaný kolaps v Guineji. Zdravotní pojišťovny v létě zaznamenaly bizarní podvody

Falešný průjem, fingované utonutí i zázračné uzdravení po kolapsu organismu v Guineji jsou příklady nejkřiklavějších podvodů, kterých se o prázdninách dopustili klienti tuzemských zdravotních pojišťoven. Například Allianz zaznamenala třikrát víc pojistných podvodů než obvykle.

„Když k nám dorazilo nezvykle velké množství klientů, kteří byli na dovolené v Egyptě a po návratu uplatňovali pojistné události týkající se střevních potíží, nejprve jsme to nepovažovali za nijak významnou věc,“ uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Protože ale podobné případy tzv. „Faraonovy pomsty“ řešily i jiné pojišťovny, dohodly se na spolupráci a prošetření situace. Výsledkem bylo odhalení několika pojistných podvodů v oblasti zdravotního pojištění.

„Klienti měli být ošetřeni v neexistujících zdravotních zařízeních, která jim vydávala faktury za neexistující lékařská ošetření, a ty pak zkoušeli uplatnit hned u několika pojišťoven v České republice, se kterými předtím uzavřeli cestovní pojištění. Nebylo výjimkou, že organizátoři těchto podvodů dokonce požadovali pojistné plnění pro několik osob, které pojistili bez jejich vědomí,“ popsal Václav Bálek.

Falešní utopení turisté

Kuriózní pojistné podvody zaznamenává každoročně i Česká pojišťovna. „V Africe se například na pláži našlo oblečení dvou turistů z Prahy, kteří zmizeli v moři. Těla se neobjevila, a tak byli po určité době prohlášeni za mrtvé. Naši specialisté je ale přesto ve spolupráci s českými zastupitelskými úřady vypátrali živé a zdravé. Měli již jinou identitu, a především velkou touhu získat prostřednictvím svých příbuzných nemálo peněz ze svého pojištění,“ potvrdila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Zdravotní pojišťovna Allianz, která letos o prázdninách evidovala třikrát víc pojistných podvodů než obvykle, zaznamenala i případ, kdy si muž z Brněnska vymyslel kolaps organismu v Guineji.

„Šlo o dvanáctidenní hospitalizaci, která v této exotické destinaci přišla na deset tisíc eur. Divné však bylo, že po návratu u něho došlo k zázračnému vyléčení, takže už v České republice nešel na žádnou lékařskou kontrolu. To byla první indicie, která ho prozradila. Naši specialisté vzápětí zjistili, že smyšlenou pojistnou událost se snažil uplatnit hned u sedmi pojišťoven najednou,“ doplnil mluvčí Allianz.

Kromě pojistných podvodů v oblasti turistického ruchu pojišťovny evidují v letních měsících i další pojistné podvody. „Nejvíce případů u nás toto léto bylo z pojištění motorových vozidel. Co se týče nepoctivých klientů, tak se nejčastěji setkáváme s podvodným jednáním ve věkové kategorii 30 až 40 let. Podvodníci jsou také velmi kreativní a neváhají předkládat falešné lékařské zprávy, faktury, nebo kopie úředních listin,“ vysvětlil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.