Pojišťovny vracejí rekordní doplatky za léky. Pacienti letos dostali už čtvrt miliardy

Pojišťovny vrací peníze (zdroj: ČT24)

Už přes 380 tisíc lidí letos za první půlrok ušetřilo díky ochrannému ročnímu limitu za léky na předpis. Oproti loňskému roku je to víc než třináctiprocentní nárůst. Ještě rychleji, téměř o čtvrtinu, vzrostla částka, kterou pojišťovny pacientům vrátily – letos  už víc než čtvrt miliardy. Samotná výše ochranného limitu, nad který lidem pojišťovny peníze za část zaplacených doplatků na léky vrací, se přitom oproti loňsku nezměnila. Přilepšit by si ale měli od příštího roku také handicapovaní.

„Je to otázka ochrany sociálně slabších skupin a v tomto směru to plní své účely, zjevně i podle těch dat,“ konstatuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Od příštího ledna navíc výrazně ušetří na lécích i invalidní důchodci. Roční limit na doplatky, při jehož překročení jim budou pojišťovny posílat peníze zpátky, jim klesne z pěti tisíc na pět set korun.

Snížení limitu se týká celkem 200 tisíc handicapovaných, hlavně invalidů ve třetím stupni. Česká televize ale zjistila, že handicapovaní budou muset svou invaliditu u zdravotních pojišťoven znovu prokázat potvrzením. Jinak na nižší ochranný limit nedosáhnou.

Ceny léků rostou

Jaroslav Šimeček z Domažlic s sebou vozí krabici léků i na návštěvy kamaráda. Po infarktu a mrtvici bere pět různých léků, některé užívá třikrát denně. Ročně tak zaplatí za léky přes šest a půl tisíce. Část doplatků, zhruba 1300 korun ročně, mu pojišťovna zpětně vrací. „Je to takový přilepšení k měsíčnímu rozpočtu, třeba někam na výlet se podívat, něco si koupit, něco zvláštního, nebo někoho potěšit,“ říká Šimeček.

Lidí, jako je pan Šimeček, kterým pojišťovny vracejí peníze, v první polovině roku výrazně přibylo. Zatímco loni jich bylo 338 tisíc, letos počet vzrostl na téměř 384 tisíc. Ještě výrazněji stoupla částka, kterou lidem pojišťovny vrátily. Zatímco loni to bylo za pololetí 206 milionů, letos dostali pacienti zpátky o 50 milionů víc.

Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátila lidem v první polovině letoška za zaplacené doplatky přes 162 milionů korun. To je o 22 procent vyšší částka než ve stejném období loňského roku. „Stárne nám populace a myslím si, že vstupují do systému nové léky, dražší léky,“ vysvětluje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

„Je obecně nárůst cen léků, který zaznamenáváme nejenom v naší pojišťovně, ale i v dalších pojišťovnách,“ konstatuje také ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Radovan Kouřil.

Nový limit: 500 Kč

Pojišťovny vrací peníze hlavně penzistům. Ti nad 70 let je dostávají zpátky, když za léky na předpis utratí od začátku roku přes 500 korun. Stejný limit bude mít od ledna také invalidní důchodkyně Marie Divišová. Zhruba dvěma stům tisícům handicapovaných totiž klesne limit na doplatky z 5000 na 500 korun.

Marie Divišová teď doplácí na čtyři léky přes tři a půl tisíce ročně. „Zdravotně postižení mají problémy, musí si financovat léky, kompenzační pomůcky, takže tady ta pomoc je velká,“ vysvětluje Divišová.

Nejdřív ale budou muset invalidní důchodci dodat pojišťovně potvrzení, že mají na nižší limit nárok. „Každý, kdo pobírá invalidní důchod, to bude muset prokázat na své zdravotní pojišťovně. Pokud to ten člověk neudělá, tak má smůlu a nebude mít limit na doplatky na léky ve výši 500 korun,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

„Budou nám to muset doložit, protože nemáme přístup k databázím, abychom si to zjistili,“ odůvodňuje tento krok ředitel České průmyslové zdravotní pojišťovny Petr Vaněk.

V praxi to bude znamenat, že buď invalidní důchodce bude muset dojet s potvrzením na pobočku pojišťovny, nebo ho bude muset poslat poštou či elektronicky. „Myslím si, že je to zbytečné, je to trošku taková byrokracie,“ míní Divišová. „Problém je, že nejsou informace sdíleny, to je vůbec problém českého státu,“ vysvětluje Vojtěch.

Některé pojišťovny chystají na podzim informační kampaň, která handicapovaným novinky i nutný postup vysvětlí.