Petříček: Chceme korektní vztahy s Bělehradem i Prištinou a chceme je v EU

Události, komentáře o vztazích Česka s Kosovem (zdroj: ČT24)

Česká republika dlouhodobě usiluje o korektní vztahy jak se Srbskem, tak s Kosovem. Obě země vědí, jaký postoj zastává česká vláda a že zahraniční politiku neurčuje prezident. V Událostech, komentářích to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podporuje vzájemný dialog obou zemí a vyřešení sporů, aby mohly vstoupit do Evropské unie.

„Také očekávám, že nová Evropská komise a nový vysoký představitel bude aktivněji podporovat tento dialog, aby se situace vyřešila. Podporujeme integraci západního Balkánu do Evropské unie a věřím, že ve chvíli, kdy tyto země budou součástí Evropské unie, řada problémů odpadne,“ řekl ministr zahraničí.

Petříček upozornil, že ani česká vláda nepodporuje jednostranné kroky jedné země k druhé, jako například zavedení stoprocentního cla na srbské výrobky ze strany Kosova. „To pouze vytváří atmosféru, ve které dialog probíhat nemůže,“ poznamenal.

Nepodřezávat si pod sebou větev

Někdejší ministr zahraničí Jan Kavan sdílí přesvědčení, že obě země by se měly stát součástí EU, přestože bylo podle jeho názoru uznání samostatnosti Kosova v rozporu s mezinárodním právem.

„Ale neměli bychom Srbsku klást téměř vyděračské podmínky. Musíme podporovat dohodu mezi Bělehradem a Prištinou. A jsem pro, aby oba útvary vstoupily do EU simultánně za podmínek odpovídajících základním hodnotám EU,“ dodal Kavan. Srbové by podle něj neměli dostat jako podmínku vstupu do EU uznání Kosova.

Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje za rozumné držet se výkladu mezinárodního práva, že uznání nějakého státu je bezpodmínečné a nevratné. „Abychom si nepodřezávali větev sami pod sebou. Třeba by pak někoho napadlo, že by chtěl oduznat Českou republiku,“ poznamenal v narážce na výroky prezidenta Miloše Zemana.

Zeman při třídenní návštěvě Srbska, kterou ve čtvrtek ukončil, uvedl, že chce s českými ústavními činiteli projednat možnost, že by Česko přestalo uznávat kosovskou samostatnost. Naznačil, že on takovou možnost podporuje. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale podle svého vyjádření nevidí důvod, aby česká vláda změnila svou pozici ohledně uznání samostatnosti Kosova. Ústavní činitelé to ale určitě budou probírat. Předseda vlády to řekl po jednání s premiéry ostatních zemí visegrádské čtyřky a západního Balkánu. Ministerstvo zahraničí upozornilo, že Česko nikdy uznání žádného státu neodvolalo.