Policie odložila případ loňské otravy pacientů ve frýdlantské nemocnici

Liberečtí kriminalisté nezjistili, kdo zavinil otravu devíti pacientů operovaných koncem loňského listopadu v Nemocnici Frýdlant. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin, ale mohlo by jít o přestupek podle zákona o léčivech. Operace se v tamní nemocnici zastavily, když dostalo devět ze šestnácti pacientů operovaných v jediném týdnu otravu krve. Šlo přitom o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické zákroky a operace navíc prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustili z liberecké nemocnice v lednu. Letos v únoru pak byly operační sály znovu otevřeny.  

policisté pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Vyšetřování ale nakonec skončilo bez výsledku. „Závěry vyšetřování a na základě vypracovaných znaleckých posudků nebyla prokázána příčinná souvislost mezi poškozením zdraví pacientů a jednáním konkrétní osoby,“ uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský. 

Podle něj kriminalisté při vyšetřování nezjistili ani příčinnou souvislost mezi nesprávným používáním anestetika a způsobenými zdravotními následky. „Při rozsáhlém vyšetřování však zjistili, že způsobem, jakým bylo anestetikum aplikováno, mohla být porušena povinnost postupovat podle schválených souhrnných údajů o přípravcích uložených zákonem o léčivech. Porušením této povinnosti je možné kvalifikovat tuto skutečnost jako přestupkové jednání podle zákona o léčivech. Z toho důvodu byla věc odevzdána ke správnímu projednání,“ dodal mluvčí.

Vyšetřování ukončila i Krajská hygienická stanice v Liberci. Ani ta jednoznačné závěry nemá. „Analýzou dostupných epidemiologických údajů a výsledků laboratorních vyšetření se jednoznačně nepodařilo prokázat zdroj ani způsob přenosu původce nákazy, přesto je tato
kauza velkým varováním před nedodržováním hygienických zásad či správné praxe aplikace léčiv,“ řekla Jana Prattingerová z krajské hygienické stanice. 

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči pro zhruba 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku. Firma EUC (dříve Euroclinicum) ji koupila v roce 2013. Od té doby však kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Už rok neposkytuje ani lékařskou pohotovost. Situaci ještě zkomplikovala právě otrava krve. 

Letos v červenci převzala péči o pacienty ve frýdlantské nemocnici Krajská nemocnice Liberec. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji odkoupilo od EUC nemocnici za 8,6 milionu korun, což odpovídalo zůstatkové hodnotě vybavení. Areál samotný patří městu Frýdlant a nemocnice si ho pronajímá.