Otravy ve frýdlantské nemocnici mohlo způsobit anestetikum kontaminované bakterií

Při vyšetřování otrav v soukromé nemocnici ve Frýdlantu na Liberecku se ukázalo, že minimálně jedna lahvička s anestetikem Propofol byla kontaminována bakterií. České televizi to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.Testy, které mají odhalit příčinu otravy krve u devíti pacientů operovaných v nemocnici, ale budou ještě pokračovat. Státní ústav pro kontrolu léčiv už dříve před riziky nesprávného užívání propofolu varoval.

Podle Prymuly byla minimálně v jedné lahvičce bakterie rodu acinetobacter. Jde o velmi různorodou skupinou asi 60 typů bakterií. Některé se vyskytují i v nemocničním prostředí a malá část může v těle významně oslabeného pacienta způsobit infekci, například dýchacích cest nebo krevního řečiště. 

„Máme pozitivní signál z hemokultury u jednoho pacienta, že tam také byla objevena nějaká bakterie. Pokud budou totožné, tak je zcela jasné, že to je vyvolávající mikroorganismus. Pokud ne, tak budeme hledat dál. V tuto chvíli ještě nemá smysl dělat závěr, ale je to velmi pravděpodobné, že tam ke kontaminaci opravdu došlo,“ řekl ČT Prymula.

Bakterie podle něj nezpůsobuje septické stavy často, ale je to pravděpodobné. „Na druhou stranu z toho neděláme žádné závěry,“ dodal. Podle něj se přípravek nemá podávat opakovaně, protože je to látka, kde se při kontaminaci bakterie rychle množí. Lahvička byla podle něj zřejmě kontaminována při opakovaném použití.

Zapečetěné dveře operačního traktu nemocnice ve Frýdlantu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„U této skupiny (bakterií) je schopnost vyvolat infekci velmi nízká a týká se jenom velmi rizikové skupiny pacientů, kteří jsou už v nějakém velmi zdravotně nepříznivém stavu,“ vysvětlil bakteriolog Alexandr Nemec ze Státního zdravotního ústavu.

Podle krajských hygieniků v Liberci stále ještě nelze jednoznačně potvrdit, že otravu způsobilo kontaminované anestetikum. Jedná se o jeden z mnoha dílčích výsledků, které zatím analyzují. Připomněli, že výsledky laboratorních vyšetření je nutné porovnat s krevními testy všech pacientů.

„Musíme počkat na kompletní výsledky vyšetření s protokolem, pak lze situaci adekvátně komentovat. Nehodláme se vyjadřovat k nedokončeným šetřením,“ reagovala mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová. 

Ve vážném stavu zůstávají dvě pacientky

Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří v minulém týdnu od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant. Šlo o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Osm pacientů bylo hospitalizováno na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) a jednotce intenzivní péče (JIP) v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou. Jejich stav se zlepšuje, u dvou se ale objevila dechová nedostatečnost.

Léčba pacientů se podle primáře ARO Krajské nemocnice v Liberci Dušana Mormana s novými výsledky nezmění. „Naše léčba byla od začátku tak široce pojatá, že zahrnuje i tuto bakterii,“ řekl. S bakterií se podle něj antibiotika už vypořádala, zdravotní problémy, které pacienti mají, jsou důsledkem poškození, která po ní zůstala.

Nejhůře je na tom starší žena, která zůstává napojena na dýchací přístroj a má poškozené ledviny. Ve vážném stavu je ještě další pacientka, ostatní už se zlepšují. „Pacientka z Jablonce už byla přeložena na normální pokoj ve spádové nemocnici v Hradci Králové,“ dodal Morman. 

Nemocnici Frýdlant provozuje firma EUC (dříve Euroclinicum), která ji koupila v roce 2013. Od minulého týdne je operační sál nemocnice zapečetěný a operace se v nemocnici až do odvolání nedělají. Hygienici odebrali v nemocnici řadu vzorků, dělali nejen stěry z prostředí, ale vzali i vzorky dezinfekčních přípravků nebo požívaného sterilního materiálu a některých nástrojů.

Před riziky nesprávného užívání varoval SÚKL opakovaně

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) před riziky nesprávného užívání propofolu varoval opakovaně, hrozí za něj i pokuty. Evidoval nežádoucí účinky, jako jsou horečky, sepse či zvracení v případě, že byl obsah jedné lahvičky podán v odstupu několika hodin až dní více pacientům. V některých případech vedly až k ohrožení života pacienta, uvedl SÚKL už loni v říjnu.

Lahvička anestetika Propofol (na snímku z roku 2009)
Zdroj: Richard Vogel/ČTK/AP

„Obsah jedné ampulky nebo lahvičky s propofolem a jakékoli stříkačky obsahující látku propofol je určen k jednorázovému použití u jednoho pacienta. Jakýkoli zbytkový obsah musí být zlikvidován,“ upozornil SÚKL. Tohoto krátkodobě působícího anestetika se podle statistik SÚKL vydalo do října letošního roku asi 15 tisíc různých balení různých výrobců.

Lékový ústav upozornil, že přípravky neobsahují v emulzi antimikrobiální konzervant, a mohou proto podporovat rychlý růst mikroorganismů. „Intravenózní (nitrožilní, pozn. red.) podávání přípravku z jedné ampulky postupně několika pacientům zvyšuje riziko mikrobiální kontaminace a s ní spojených závažných nežádoucích účinků,“ informoval ústav. Za nesprávné podávání přípravku hrozí zdravotnickým zařízením pokuta až půl milionu korun.

Propofol může podávat jen lékař-anesteziolog nebo na jednotce intenzivní péče. Neměla by ho podávat stejná osoba, která provádí operační nebo diagnostické výkony. „Hrdlo lahvičky před upotřebením očistěte sprejem obsahujícím líh, nebo tamponem s lihem,“ uvádí dokument o přípravku.

Injekční stříkačka nebo infuzní set se musí naplnit emulzí za aseptických podmínek bezprostředně po otevření lahvičky. Aplikace se musí provést okamžitě. Dokument zdůrazňuje, že přípravek je určený pro jednorázové podání jednomu pacientovi a zbytek musí být zlikvidován. 

  • Patří mezi celková anestetika, která se používají k navození bezvědomí (uspání), aby mohla být provedena operace nebo jiné vyšetření. Celková anestetika se též mohou použít k sedaci, tedy navodí ospalost, ale ne spánek.
  • Propofol je injekční/infuzní emulze. Použití přípravku se nedoporučuje u dětí mladších jednoho měsíce. Nesmí se podávat dětem mladším 16 let pro sedaci na jednotce intenzivní péče.
  • Státní ústav pro kontrolu léčiv registruje přípravky Propofol MCT/LCT Fresenius (výrobce Fresenius Kabi Austria GmbH, Rakousko a Fresenius Kabi AB, Uppsala, Švédsko) a Propofol-Lipuro (výrobce B. Braun Melsungen AG, Německo).
  • V zahraničí je tento lék s účinnou látkou propofolun distribuován pod řadou dalších názvů, například Diprivan, Dipravan či Aquavan.
  • V důsledku předávkování propofolem, který používal jako uspávací prostředek, zemřel v červnu 2009 ve věku 50 let americký zpěvák a tanečník Michael Jackson. Jeho lékař byl odsouzen ke čtyřem letům za neúmyslné zabití.
  • Zdroj: ČTK